1. yle.fi
  2. Uutiset

Suuri kiinalainen kalastuslaivue liikkuu Galápagossaarten tuntumassa – Ecuador varoittanut lähestymästä ekologisesti herkkää saariryhmää

Ecuadorin mukaan liikkeellä on noin 260 aluksen laivue. Toistaiseksi se on pysytellyt kansainvälisillä vesillä.

Galápagossaaret
Santa Fen saarta.
Santa Fen saaren rannikkoa Galápagossaarilla.Jose Maria Ortiz / EPA

Satojen pääosin kiinalaisten kalastusalusten laivue liikkuu lähellä Ecuadorille kuuluvia, luonnoltaan ainutlaatuisia Galápagossaaria Tyynellä valtamerellä.

Laivueessa on Ecuadorin mukaan noin 260 alusta ja ne sijaitsevat kansainvälisillä vesillä saariryhmän talousvyöhykkeen tuntumassa.

Alusten pelätään saattavan vaurioittaa alueen herkkää ekosysteemiä, saarten suojelustrategiaa suunnitteleva Ecuadorin entinen ympäristöministeri Yolanda Kakabadse kertoi brittilehti Guardianille (siirryt toiseen palveluun).

– Laivueen koko ja aggressiivisuus meren eliölajeja kohtaan uhkaavat Galápagosin lajien tasapainoa, Kakabadse sanoi lehdelle.

Alusten kerrotaan sijaitsevan noin 370 kilometrin päässä saariryhmästä. Toistaiseksi laivue ei ole rikkonut lakeja eikä kansainvälisiä sopimuksia.

Ecuador varoitti Kiinaa

Ecuador pelkää alusten saattavan pyrkiä lähemmäs saaria. Ecuadorin laivasto on tarkkaillut kalastuslaivuetta heinäkuun puolivälistä saakka, jolloin sen havaittiin lähestyvän saariryhmää. Ecuador viestitti loppuviikosta diplomaattikanavia pitkin Kiinalle, että se ei aio sallia yhdenkään aluksen loukata vesialueitaan.

Ulkomaiset kalastusalukset ovat jokavuotinen näky Galápagosta ympäröivillä merialueilla. Nyt saapunutta laivuetta on kuvattu yhdeksi viime vuosien suurimmista.

Ecuadorin puolustusministeri Oswaldo Jarrin
Ecuadorin puolustusministeri Oswaldo Jarrín (kesk.) kertoi tiedotustilaisuudessa, että Ecuadorin merialueita loukkaavat alukset takavarikoidaan. Jarrin puhui tiedotusvälineille Quitossa 23. heinäkuuta.José Jácome / EPA

Noin tuhannen kilometrin päässä mantereelta sijaitsevat Galápagossaaret ovat Unescon maailmanperintökohde. Saariryhmä on tunnettu ainutlaatuisesta kasvillisuudesta ja eläimistöstä, johon kuuluu muun muassa albatrosseja, kilpikonnia ja leguaaneja.

Alueen meressä on yksi maailman suurimmista hailajien keskittymistä, ja joukossa on myös uhanalaisia lajeja.

Selkkauksia aiemminkin

Ecuadorin ja kiinalaisten kalastusalusten välillä on ollut selkkauksia aiemminkin. Vuonna 2017 Ecuadorin laivasto otti kiinni ja takavarikoi kiinalaisaluksen, joka oli tunkeutunut Galápagossaarten alueelle. Alus oli pyytänyt 300 tonnin saaliin, valtaosa haita.

Ecuadorin mukaan joukossa oli uhanalaisia lajeja. Aluksen miehistön jäseniä pidätettiin. Oikeus tuomitsi kaksikymmentä miehistön jäsentä 1–3 vuodeksi vankeuteen suojeltujen lajien hallussapidosta ja kuljetuksesta.

Takavarikoitu alus on sittemmin siirretty Ecuadorin laivastolle, ja sitä on tarkoitus alkaa käyttää muun muassa Galápagossaarten merialueiden partioinnissa, kertoi ecuadorilainen El Universo -lehti. (siirryt toiseen palveluun)

Mielenosoittajia kyltteineen
Mielenosoittajat vastustivat laitonta kalastusta Galápagossaariin kuuluvalla Santa Cruzin saarella elokuussa 2017. José Jacome / EPA

Ecuador haluaa laittoman kalastuksen kuriin

Ecuadorin ulkoministeriön mukaan Ecuador neuvottelee useiden muiden Tyynenmeren rannikkovaltioiden kanssa yhteisistä toimista, jotta laiton kalastus alueella saadaan kuriin. Keskusteluja käydään ainakin Perun, Kolumbian, Costa Rican ja Panaman kanssa, kertoi ecuadorilainen El Comercio -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Galápagossaarten suojelusta Ecuadorissa vastaava ryhmä pyrkii edistämään kansainvälisiä sopimuksia merien vaelluslajien suojelemiseksi.

Lisäksi ryhmä haluaisi, että saaria ympäröivää talousvyöhykettä voitaisiin laajentaa niin, että saarten ja Manner-Ecuadorin väliselle merialueelle ei jäisi kansainvälisiä vesiä.

Tällaisella kaistaleella myös kiinalaislaivue liikkuu.

Galápagossaaret ovat etenkin luontomatkailijoiden suosiossa. Saariryhmän turistikohteet olivat suljettuina useita kuukausia koronaviruspandemian vuoksi, kunnes heinäkuussa kohteet avattiin uudelleen.

Lue myös:

Maailman vaelluskalakannat huvenneet kolme neljäsosaa 1970-luvulta – Euroopassa kantojen romahdus vieläkin rajumpi

Merimiehet söivät kilpikonnat ja rotat söivät munat – nyt sukupuuttoon kuollutta lajia korvataan vastaavilla jättiläiskilpikonnilla

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi