Tanssihullu kansa on kaivannut lavoille ja lauantaina monet ovet aukeavat – Legendaarisen Suukosken yrittäjä: "Käsidesiä tarjolla ja muistutetaan turvaväleistä"

Muutamat tanssipaikat ovat olleet auki jo heinäkuussa, ja elokuussa parketilla pyörähdellään entistä vapaammin.

Elokuussa kesän tanssikausi pääsee lopultakin käynnistymään kunnolla
Elokuussa kesän tanssikausi pääsee lopultakin käynnistymään kunnolla

Kuukauden vaihtuessa elokuuksi tanssikausi pääsee lopultakin käynnistymään kunnolla. Keskellä Suomea monet lavat ovat olleet jo heinäkuussa auki. Se on ollut mahdollista tanssipaikoilla tehtyjen erityisjärjestelyjen vuoksi. Etelässä ja pohjoisessa lavat ovat olleet kiinni.

Keminmaalainen tanssinopettaja Päivi Viiri on vannoutunut tanssija.

– Tanssi on koko elämä, työ ja harrastus.

Päivi ja Reima Viirin yhteinen taival alkoi tanssiravintolassa. Myös Reiman elämässä tanssilla on merkittävä rooli.

Tanssi toi Päivi ja Reima Viirin yhteen. Kuva: Kyösti Vaara / Yle

Kova tanssihalu on vienyt Päivi Viirin etelämmäksi tanssimaan, niille paikkakunnille, jossa lavat ovat jo olleet auki.

– Se on ollut melko turvallista. En ole mennyt niille paikkakunnille, joissa on todettu lähiaikoina useita koronatapauksia. Sen järjen olen koittanut pitää päässä.

Päivi Viirillä on tiukat kriteerit myös tanssipaikan suhteen. Hän koittaa välttää pienet lavat, joille otetaan paljon ihmisiä sisään. Viiri pelkää, että lavalla kaikki eivät pääse pyörähtelemään, jos tanssikansaa on liian paljon.

– Varovaiset seisovat sivussa, kun rohkeammat valtaavat koko lavan itselleen.

Viiristä tanssi on hyvää liikuntaa ja pitää päänupistakin huolta. Hän lisää siihen vielä esteettisen puolen.

– Se on mukavaa, kun laittaa itsensä nätiksi ja pääsee ihmisten ilmoille.

Suukoskella pidetään huoli turvallisuudesta

Tervolassa suositulla lavatanssipaikalla Suukosken Keitaalla päästään lauantaina 1. elokuuta tanssimaan ensimmäistä kertaa tälle kesälle. Suukoski joutui perumaan yli kymmenet tanssit tältä kesältä.

Suukosken lava on odotellut koko kesän tanssijoita. Kuva: Risto Koskinen / Yle

Elokuun alusta alkaen kaikki alle 500 hengen tilaisuudet sallitaan ja yli 500 hengen tilaisuudet sallitaan, jos järjestelyissä noudatetaan THL:n ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohjetta koronavirustartuntojen ehkäisemisestä.

Suukosken yrittäjä Markku Posio uskoo, että lauantain tansseissa pääluku jää alle viiden sadan.

– Todennäköisesti meille tulee tavanomainen määrä tanssijoita. Viime vuoden tanssien keskiarvo oli 480 ihmistä, ja elokuun alussa järjestetyissä tansseissa oli vain 400 ihmistä.

Posio kertoo, että myös yli 500 voidaan mennä, kun ravintolaan voidaan tarvittaessa ottaa ihmisiä. Kaikille täytyy löytyä ravintolasta istumapaikka.

– Käsidesiä pidetään tarjolla, ja muistutetaan turvaväleistä. Myös maksupäätteet desinfioidaan useamman kerran illan aikana, Posio sanoo.

Maratonit vaihtuivat tanssiharrastukseen

Olli Tiuraniemi on tanssinharrastaja, joka haluaa kehittyä tanssijana vaivojaan säästelemättä. Heti eläkkeelle jäätyään pari vuotta sitten hän suunnisti salsakurssille Havannaan. Tiuraniemi on käynyt myös Länsi-Suomen opiston paritanssilinjan Huittisella. Siellä hän asui 10 kuukautta asuntolassa.

– Se oli tehokasta tanssinopiskelua. Tanssia aamusta alkaen.

Tiuraniemi juoksi vuosituhannen alkupuolella maratoneja. Nyt kun tanssista on tullut keskeinen asia elämässä, ja pitkät juoksumatkat ovat vaihtuneet lenkkeilyyn. Maratoonarin otteet näkyivät alussa myös tanssilattialla.

– Minä menin kaksi kierrosta samassa ajassa, kun muut yhden kierroksen.

Olli Tiuraniemi on opiskellut tanssia muun muassa Länsi-Suomen opistossa. Kuva: Olli Tiuraniemen kuva-arkisto

Myös Tiuraniemi pitää tanssia monipuolisena harrastuksena.

– Varsinkin ikääntyneille se on hyväksi. Se on tehokasta liikuntaa, ja siinä tarvitaan tasapainoa ja päätäkin pitää käyttää. Mutta ennen kaikkea hyvä seura rikastuttaa elämää.

Tanssilavojen koronatauko tuntui Tiuraniemestä vaikealta. Hän suuntaa myös lauantaina 50 kilometrin päähän Suukoskelle, vaikka korona vähän mietityttää.

– On tuntunut, että jotain puuttuu elämästä, kun ei päässyt tanssimaan. Koronatilanne ei ole tällä hetkellä huolestuttava. Kyllä sinne varmaan uskaltaa mennä, Tiuraniemi pohtii.