1. yle.fi
  2. Uutiset

Iloinen uutinen varusmiehille: Valmistujaisjuhlia varten myönnetään lomaa

Keväällä koulujen valmistujaisjuhlia siirrettiin kesäkuulta syksylle koronavirustilanteen vuoksi.

varusmiehet
varusmiehiä tulossa ruokasalista karjalan prikaatissa
Varusmiehet saavat lomaa valmistujaisjuhliaan varten. Kuvassa Karjalan Prikaatin varusmiehiä heinäkuun alussa.Sara Silvennoinen / Yle

Monia heinäkuussa varusmiespalvelukseen astuneita nuoria on askarruttanut kysymys siitä, pääseekö viettämään keväällä peruuntuneita valmistujaisjuhliaan, mikäli koulu sellaiset järjestää. Nyt puolustusvoimat on antanut tähän kysymykseen selkeän vastauksen.

Puolustusvoimien Pääesikunnasta on lähetetty viime viikolla kaikkiin joukko-osastoihin käsky, jonka mukaan kaikille niille varusmiehille, jotka eivät ole valmistujaisjuhlien aikaan vapaajaksolla myönnetään viikonloppuvapaa. Vapaa myönnetään, jos varusmiehen oppilaitos järjestää valmistujaisjuhlat.

Jos valmistuneen nuoren perhe haluaa järjestää valmistujaisjuhlat vain keskenään, lomaa ei kuitenkaan välttämättä myönnetä.

Tuorein käsky ei siis jätä enää harkinnanvaraa siihen, saako varusmies lomaa koulun järjestämien juhlien ajaksi vai ei.

Pääesikunnan aiempi käsky valmistujaisjuhliin osallistumisesta joukko-osastoille oli, että juhlia varten suositellaan loman myöntämistä. Joukko-osastot saivat kuitenkin harkita loman myöntämistä tilannekohtaisesti.

Valmistujaisjuhlia vietetään elokuun lopussa

Keväällä koulujen valmistujaisjuhlia siirrettiin kesäkuulta syksylle koronavirustilanteen vuoksi.

Koulutuksen järjestäjien keskustelujen pohjilta on suositeltu (siirryt toiseen palveluun) valtakunnallisesti, että ylioppilasjuhlien ajankohta olisi joko perjantai 28. elokuuta tai lauantai 29. elokuuta.

Mikäli juhlatapahtumaa ei tuolloin pystytä järjestämään turvallisesti, voidaan kevään 2020 ylioppilaat kutsua joulukuun alussa 2020 järjestettävään syksyn itsenäisyys-, valmistujais- ja ylioppilasjuhlaan.

Ammattiin valmistuvien juhlat on yhtä aikaa ylioppilaiden juhlan kanssa. Nykyisin ammattiin valmistuu kuitenkin vuoden eri ajankohtina niin nuoria kuin aikuisia.

Ammatillisen koulutuksen järjestäjillä voi olla vaihtelevia juhlakäytäntöjä, joten koulutuksen järjestäjät tiedottavat valmistuville omista käytännöistään ja ajankohdastaan.

Aiheesta voi keskustella keskiviikkoon klo 23.

Lisää aiheesta:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Kuuden viikon rytmitys on varusmiehille rankkaa – viruksen torjunnassa se on toiminut

Lue seuraavaksi