1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Polttoaineiden hinnat

Moni kiirehtii nyt tankkaamaan "vanhalla hinnalla" vielä kun ehtii – polttoaine kallistuu lauantaina ja Suomessa varaudutaan ruuhkaan bensapumpuilla

Fossiilisten bensiinin ja dieselin hinta nousee 6–7 senttiä litralta.

Kauppias Petteri Kärki Malmin Teboililta muistuttaa, että polttoaineet ovat olleet poikkeuksellisen edullisia koko kesän ajan. Kuva: Thomas Hagström / Yle

Lauantaina astuu voimaan polttoaineveron korotus, joka nostaa dieselin ja bensiinin hintoja yleisesti 6–7 senttiä litralta. Se innostanee monia tankkaamaan etenkin loppuviikosta.

– Uskoisin että jonkun verran ihmiset varautuvat siihen nousuun, sanoo kauppias Petteri Kärki Malmin Teboililta Helsingistä.

Hamstrausaaltoa tuskin kuitenkaan nähdään ja pulaa polttoaineesta ei tule.

– Autoilijan ei tarvitse olla huolissaan polttoaineen riittävyydestä. Olemme varautuneet asemilla ja meidän kuljetuksissa kysynnän kasvuun, sanoo johtaja Katri Taskinen Nesteeltä.

Nesteen Katri Taskisen mukaan öljyhintojen kehitykseen vaikuttaa eniten muutokset koronatilanteessa. Kuva: Tomi Parkkonen

Veronkorotus osuu sikäli otolliseen hetkeen, että koronavirus on pitänyt polttoainehinnat kurissa keväästä lähtien. Korotus ei siis pahasti kirpaise perustankkaajaa.

– Itse henkilökohtaisesti koen, että nousu ei ole kovinkaan merkittävä. Polttoaine on ollut erittäin edullista koko kesän ja ihmiset ovat saaneet nauttia halvasta hinnasta. Muutenkin hinta vaihtelee ja pomppii edestakaisin muutamia senttejä joka päivä, Kärki huomauttaa.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Hintamuutoksia on tiedossa lauantain jälkeenkin syksyä kohden elettäessä.

– Itse arvioisin kyllä että kun polttoaineen hinta on ollut erittäin halpaa niin uskoisin että nousupainetta on, Kärki arvioi.

Helsinkiläinen Ilkka Lindholm ajelee vain mopolla, joten hänen talouttaan litrahinnan 6-7 sentin nousu ei juuri hetkauta. Kuva: Thomas Hagström / Yle

Kaikki riippuu kuitenkin maailmanmarkkinoiden kehityksestä. Aikaisempina vuosina polttoaineet monesti kallistuivat juuri loppukesästä, kun vuodenajalle tyypilliset hurrikaanit häiritsivät Yhdysvaltain öljyntuotantoa.

Myös lomakausi Yhdysvalloissa osui samaan aikaan ja kasvanut loma-ajelu heijastui polttoainehintoihin myös Atlantin tällä puolella. Nyt suurin hinnanheiluttaja löytyy ihan muualta.

– Polttoaineen maailmanmarkkinahintaan vaikuttaa eniten raakaöljyn hintakehitys ja tällä hetkellä sen muutoksiin vaikuttaa eniten koronatilanteen kehittyminen, Taskinen sanoo.

Kuinka hinnoille syksyn mittaan käy, sitä Taskinen ei lähde veikkailemaan.

Helsinkiläisen Jukka-Pekka Kemiläisen mielestä polttoaineiden hinnat ovat Suomessa edelleen korkeita verrattuna esimerkiksi Viron hintoihin. Kuva: Thomas Hagström / Yle

Lue lisää:

Bensa on Suomessa matkailevalle nyt niin halpaa, että kauppias parahtaa, ettei sillä elä: Yleinen kesäilmiö ei enää välttämättä päde

Tankki täyteen, jos halvalla saa – Miksi bensiiniä jonotetaan aivan pikkusumman takia?

Halpa bensa lisää kiusausta hamstrata, mutta todellinen hyöty on vähäinen

95-bensa painui paikoin jo alle 1,2 euron – Tuliko mustasta kullasta nyt pysyvä halpatuote bensapumpulla, kun raakaöljyn hinta romahti?