Pohjalaiset sairaanhoitopiirit seuraavat keskustelua maskipakosta – valtakunnalliset linjaukset käyttöön, alueellisia suosituksia ei tyrmätä

Vaasan ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirien johtavat ylilääkärit olisivat valmiita maskipakkoon. Soitessa pakko arveluttaa.

koronavirus
Hengityssuojaa käyttävä nainen helsingin keskustassa 25. maliskuuta.
Hengityssuojaimen tai maskin käytöstä ei ole tehty Suomessa vielä pakollista. Maskisuositusten muuttamisesta keskustellaan kuitenkin. (Kuvituskuva) Kalevi Rytkölä / Yle

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntijat miettivät maskisuositusten muuttamista Suomessa. Tavoite on estää tai ainakin hidastaa koronaepidemian uutta leviämistä matkustus- ja muiden rajoitusten lieventymisen jälkeen.

Vaasan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Peter Nieminen ei näe estettä sille, etteikö niin sanottuun maskipakkoon voitaisi Suomessakin siirtyä.

– Henkilökohtaisesti en pidä sitä huonona asiana, jos emme pysty noudattamaan turvavälejä ja olemme tiiviissä kontaktissa. Kaikki mahdolliset keinot on otettava käyttöön, jotta pystytään pitämään tilanne hallinnassa, Nieminen sanoo.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtava ylilääkäri Hannu Puolijoki toteaa, että maskien käyttämisestä annetut valtakunnalliset linjaukset ovat niitä, joita noudatetaan.

Koronaepidemiatilanne on tällä hetkellä Etelä-Pohjanmaalla niin rauhallinen, että maskipakko tuntuu Puolijoen mukaan kaukaa haetulta.

Jos infektiotilanne kuitenkin koulujen alettua muuttuu ja infektioita alkaa esiintyä etenkin nuorten keskuudessa, asia noussee keskusteluun.

– Odottelisin valtakunnan suosituksia, mutta ei kuulosta huonolta, että mentäisiin alueellisiin suosituksiin, jos tilanne ei ole koko maassa samanlainen, Puolijoki sanoo.

Soite: Väärää turvallisuudentunnetta

Keskipohjalaisten terveydenhuollosta vastaavassa Soitessa ei nähdä yleistä maskinkäyttösuositusta tarpeellisena.

Koronatilanne on alueella rauhallinen ja maskinkäytöllä on haittapuolensa: Soiten johtajaylilääkärin sijainen ja yleislääketieteen ylilääkäri Lotta Seppinen arvioi, että maskia käyttävä voi suotta ajatella olevansa suojassa virukselta, vaikka maski suojaa lähinnä muita kuin käyttäjäänsä pärskeiltä.

Seppinen peräänkuuluttaa voimassaolevien liikkumisrajoitusten ja muiden turvasuositusten noudattamista.

Keski-Pohjanmaan, Vaasan ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiireissä on todettu vain yksittäisiä koronavirustartuntoja toukokuun jälkeen.

Lue seuraavaksi: THL:n Salminen: Maskisuosituksen muuttaminen harkinnassa – syksyllä vaanii takaisku epidemian torjunnassa

Hygieniaa unohtamatta

Sekä Nieminen että Puolijoki muistuttavat, että jos maskia käytetään – oli siihen pakko tai ei – tärkeätä on käyttää sitä oikein.

– Usein näkee, että maski on vain suun edessä tai sitä vedetään alas välillä. Silloin on aina riski, että tarttuu viruksia, Nieminen sanoo.

Suomalaiseen kulttuuriin se ei ole kuulunut ja osa suomalaisista ehkä vierastaa maskinkäyttöä edelleen. Puolijoki uskoo kuitenkin, että hengityssuojaimen käyttämiseen tottuu ja sen oppii.

– Suurin hyöty siitä on se, että henkilö, jolla on infektio, ei levitä sitä muualle. Kun tietoa jaetaan, varmasti meilläkin siirrytään maskin oikeaoppiseen käyttöön, Puolijoki sanoo.

Nieminen muistuttaa myös muiden hygieniaohjeiden noudattamisesta: muun muassa käsienpesu ja turvavälit kuuluvat yhä suosituksiin. Syksyn myötä flunssat lisääntyvät ja on vaikea erottaa, mikä on koronaa ja mikä tavallista flunssaa.

– Kun suojaudutaan, muutkin virukset vähenevät. Me osaamme hyvän käytöksen, jos tilanne pahenee, kun olemme kevään harjoitelleet.

Lue seuraavaksi:

Hengityssuojaintakin pitää osata käyttää oikein – katso tästä videosta ohjeet

Miksi koronatilanne on pysynyt Suomessa yllättävän vakaana ja millä keinoin voimme hillitä toista aaltoa? Asiantuntijat vastaavat 4 kysymykseen

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus