Yli puolen kuun sademäärä saattaa tulla alas seuraavan parin päivän aikana: Pahimmat sateet osuvat Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen

Lappi säilyy kesäisen poutaisena viikonloppuun asti, muualla maassa sataa paikoin rankasti.

sää
Vesisadetta taivaalla putoamassa tummasta pilvestä.
Heinäkuu on ollut tähän mennessä keskivertoa sateisempi.Jarkko Riikonen / Yle

Sää jatkuu epävakaisena viikon edetessä - lounaasta saapuu Suomeen nimittäin rankkoja sadekuuroja.

Lähipäivinä erityisesti Pohjanmaalla saatetaan hätyytellä sade-ennätystä.

– Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun akselilla tulee runsaita sateita. Matalapaine jää pyörimään alueelle myös torstaina. Etelässä tulee joitain sade- ja ukkoskuuroja, kertoo Ylen meteorologi Joonas Koskela.

Pohjanmaalla sadetta tulee keskiviikon ja torstain aikana noin 20-40 milliä. Kuitenkin pahimmat kuuroalueet osuvat parin päivän aikana erityisesti Pohjois-Pohjanmaan, Pohjois-Savon ja Kainuun alueille, joissa sadetta voi ropista keskimäärin yhteensä 40-60 millin verran.

Heinäkuu on ollut tähän mennessä keskivertoa sateisempi. Joillain paikkakunnilla sadetta on tullut lähes 100 millimetriä kuukauden keskiarvoa enemmän.

Tiistain ja keskiviikon välisenä yönä märkä rintama ylittää ensin Ahvenanmaan, jonka jälkeen aamulla sade- ja ukkoskuurot saavuttavat ensimmäisenä Lounais-Suomen.

Kolmen seuraavan päivän sademääräkartat.
Keskiviikoksi lounaasta saapuu säärintama, joka tuo runsaampia sateita maan etelä- ja länsiosaan. Torstaina maan keskivaiheilla kuurottelee. Pohjoisessa sää jatkuu poutaisena ja lämpimänä tulevien parin päivän ajan.Joonas Koskela / Yle Sää

Perjantaina sateet vähenevät

Keskiviikkona iltapäivällä sade- ja ukkoskuuroja tulee erityisesti maan etelä- ja keskiosassa, Lounais-Suomessa sää puolestaan poutaantuu iltaa kohden. Lämpötila pysyttelee keskiviikkona Lappia lukuunottamatta 20 asteen tuntumassa.

Torstaina runsaimmat sateet osuvat maan keskivaiheille, kun taas eteläisessä Suomessa tulee sadekuuroja. Pohjoisessa on pääosin poutaa. Poutaisilla alueilla lämpötila nousee yli 20 asteeseen.

Perjantaina matalapaine väistyy vähitellen itään ja sateet vähenevät. Maan pohjoisosaan virtaa kylmempää ilmaa ja tuuli navakoituu.

Kesälomalaisen ei kannata tästä masentua - etelässä lämpötilat pysyvät paikoin myös viikonloppuna suhteellisena lämpöisinä, mittarin lukema kohoaa selvästi 20 asteen yläpuolella.

– Sunnuntaina kehittyy taas sadekuuroja, mutta tästä huolimatta kelit pysyvät sangen kesäisinä lämpötilojen osalta, Koskela sanoo.

Lue lisää lähipäivien säästä Ylen sääsivuilta.