Yritykset koronakriisissä: Ahlström-Munksjö on valmiina kasvattamaan tuotantoa, jos maskipakko tulee

Maskikankaan tuotanto viisinkertaistui jo kevään aikana.

Kuva: Sampsa Pärnänen / Ahlström-Munksjön

Ahlström-Munksjö reagoi keväällä nopeasti koronaviruksen aiheuttamaan kysyntäpiikkiin, kun ympäri maailmaa herättiin huomaamaan, että sairaaloilla on hirvittävä puute hengityssuojaimista.

– Maskimateriaalin tuotanto on suunnilleen viisinkertaistunut. Vuoden alussa yhdellä tehtaistamme oli sopiva tuote tähän käyttötarkoitukseen. Nyt tehtaita on yhdeksän ympäri maailmaa sekä Euroopassa, Amerikoissa että Aasiassa, toimitusjohtaja Hans Sohlström kertoo.

Maskikangas ei ole liikevaihdon kannalta Ahlström-Munksjön kivijalkoja, vaan pikemmin tärkeä niche-tuote, jolle syntyi yhtäkkiä valtava kysyntä.

– Vuoden alussa kasvomaskien kokonaismyynti oli vuositasolla laskettuna noin kymmenen miljoonan euron tasolla. Huhti-kesäkuun aikana tuotanto siis viisinkertaistui eli vuositason liikevaihto kasvoi 50 miljoonaan euroon. Toki tämä on koko yhtiön noin kolmen miljardin euron liikevaihtoon nähden vähän, mutta on silti tärkeää meille, Sohlström toteaa.

Isot tehtaat Pohjois-ja Etelä-Amerikassa

Suomessa Ahlström-Munksjö valmistaa maskikangasta Tampereella. Tehtaan tuotanto menee käytännössä kokonaan kotimaan markkinoille.

Yhtiö julkisti toukokuussa kaksi isoa kumppanuutta maskien tuotannossa. Kaksi valmistajaa ompelee Tampereen kuidusta maskeja, toinen S-ryhmän ja toinen K-ryhmän marketeissa myytäväksi.

Tampereen tehtaan kapasiteetti riittää materiaaliksi enimmillään 30 miljoonaan maskiin kuukaudessa. Tällä hetkellä tehdas toimii pienemmällä kapasiteetilla.

Yhdeksästä maskikuitua valmistavasta tehtaasta Tampere asettuu tuotannon mittakaavassa joukon pienimpiin. Tehtaista neljä pystyy tuottamaan kuitua 150 miljoonaan maskiin kuukaudessa.

Isoista tehtaista kaksi sijaitsee Yhdysvalloissa, yksi Brasiliassa ja yksi Belgiassa. Myös Ranskassa on tehdas, jonka tuottama kangas riittää sataan miljoonaan maskiin kuukaudessa.

Tuotantoa voidaan vielä kasvattaa

Näissä maissa myös koronaviruksen aiheuttama tautitilanne on edelleen vaikea tai vaikeutumassa, joten kasvosuojaimille lienee paljon kysyntää edelleen.

– Meillä on valmius kasvattaa maskikankaan tuotantoa merkittävästi, jos tarvetta siihen ilmenee. Emme kuitenkaan pysty antamaan arviota liiketoiminnan kasvusta loppuvuodelle, koska pandemian leviämiseen liittyy paljon epävarmuutta. Lisäksi muutkin valmistajat muun muassa Kiinassa ovat kasvattaneet omaa tuotantoaan, joten markkinan suuntaa on vaikea ennustaa, toimitusjohtaja Hans Sohlström sanoo.

Ahlström-Munksjö kertoi tiistaina vuoden toisen kvartaalin tuloksestaan. Yhtiön liikevaihto laski kaikkineen liki 17 prosenttia huhti-kesäkuussa edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Pudotus johtui tilausmäärien vähenemisestä päätoimialoilla. Yhtiö joutui myös tinkimään myyntihinnoista.

Tulos ennen veroja putosi 11,6 miljoonaan euroon edellisvuoden 23,3 miljoonasta.

Helsingin pörssissä reagoitiin heikentyneisiin lukuihin reilun kolmen prosentin laskulla osakkeen hinnassa.

Lue myös: