89 nelosluokkalaista aloittaa saksan opiskelun Kuopiossa – halukkaita kieltenopiskelijoita edelleen vähän, vaikka tilanne parani viime vuodesta

Viime vuonna Kuopiossa ei pystytty aloittamaan yhtään A2-kieliryhmää.

kielet
Oppilas tekee koulutehtävää.
Kielten opiskeluun täytyy sitoutua, mikä voi karkottaa oppilaita niiden parista.Antti Karhunen / Yle

Kuopion kouluissa aloittaa ensi syksynä kolme nelosluokkalaisten A2-kieliryhmää. Valinnaisen kieltenopiskelun aloittaa 89 oppilasta.

Kaikki ryhmät ovat saksan kielen ryhmiä. Ryhmät järjestetään useamman koulun yhteisryhminä.

Myös ranskan ja venäjän kieliryhmiin oli jonkin verran halukkaita opiskelijoita, mutta ilmoittautuneita ei ollut tarpeeksi ryhmien järjestämiseen.

Vapaaehtoisten kielten opiskelu on parissakymmenessä vuodessa vähentynyt reippaasti. Pohjois-Savossa alle 10 prosenttia viidesluokkalaisista opiskelee A2-kieltä.

Viime vuonna Kuopiossa ei aloittanut yhtään A2-kielten ryhmää vähäisten ilmoittautumismäärien takia.

Kuopion kaupungin perusopetuspäällikkö Taina Vainion mukaan ilmoittautumiset jäivät tänäkin vuonna vähäisiksi, vaikka ryhmiä saatiinkin kasaan.

– Moni ajattelee, että pelkällä englannillakin pärjää tarpeeksi hyvin. Myös siihen kieleen sitoutuminen varmasti pelottaa monia. Kun ilmoittautuu A2-kielen opiskelijaksi, sitä kieltä pitää opiskella 9. luokan loppuun asti ja se lisää hiukan tuntimääriä koulussa.

Lue lisää:

Nelosluokkalaiset jäävät ilman toisen vieraan kielen opiskelua Kuopiossa – edes monen alakoulun yhteinen opetusryhmä ei toteudu

Asiantuntijat huolissaan englannin ylivallasta: "Nuoret eivät ymmärrä kielitaidon merkitystä, jonnekin se on kadonnut"

Ekaluokkalaisen reppuun kiinan kielen kirja aapisen viereen? Kieltenopiskelu alkaa Helsingissä jo ekaluokalla