Teuvo Hakkarainen esitteli Keskisuomalaiselle passin, jota väitti diplomaattipassiksi – kyseessä täysin eri asiakirja

Suomen diplomaattipassissa lukee kannessa englanniksi ja ranskaksi diplomaattipassi. Hakkaraisen väitetty diplomaattipassi on todennäköisesti Laissez-Passer -matkustusasiakirja.

Teuvo Hakkarainen
Teuvo Hakkarainen
Teuvo Hakkarainen on kertonut, että hänellä on diplomaattipassi.Esa Syväkuru / Yle

Yle uutisoi tiistaiaamuna, ettei europarlamentaarikko Teuvo Hakkaraisella (ps.) ole Suomen ulkoministeriön myöntämää diplomaattipassia, vaikka hän on niin kertonut.

Keskisuomalainen julkaisi (siirryt toiseen palveluun) tiistai-iltana kuvan Hakkaraisen lehdelle diplomaattipassina esittelemästä asiakirjasta.

Keskisuomalaisen kuvassa näkyvä asiakirja ei kuitenkaan ole suomalainen diplomaattipassi. Suomen diplomaattipassi on punainen, ja siinä lukee kannessa englanniksi ja ranskaksi diplomaattipassi. Iltalehti esitteli (siirryt toiseen palveluun)diplomaattipassin esimerkkikuvan vuoden 2015 artikkelissaan, jossa kerrottiin poliitikkojen pyrkineen hankkimaan diplomaattipasseja.

Keskisuomalaisen kuvassa diplomaattipassina esitelty asiakirja on mitä todennäköisimmin Laissez-Passer -matkustusasiakirja, jonka muun muassa Euroopan unionin instituutioissa työskentelevät saavat käyttöönsä. Kyseinen asiakirja toimii käytännössä henkilöllisyystodistuksena ja kulkulupana virkatehtävissä oleville, mutta se ei oikeuta diplomaattisiin erioikeuksiin. Laissez-Passer -asiakirja ei myöskään korvaa viisumia.

Teuvo Hakkaraisen kertoi viime viikolla Ylelle, että hyödyntäisi saamaansa diplomaattipassia päästäkseen Hondurasiin tapaamaan naisystäväänsä. Laissez-Passer -asiakirjaa voi hyödyntää vain Euroopan unionin työtehtävissä ollessaan, ei lomamatkoilla.

Diplomaattipassin tarkoituksena on turvata diplomaattien toimintaedellytykset esimerkiksi sota- tai kriisitilanteissa. Diplomaattipassi annetaan esimerkiksi tasavallan presidentille perheineen, eduskunnan puhemiehelle ja valtioneuvoston jäsenille. Passin myöntämistä harkitaan tapauskohtaisesti. Diplomaattipassin myöntämisen ehdot määritellään vuonna 1993 voimaan astuneessa asetuksessa (siirryt toiseen palveluun).