Kirjanpainajan tuhot jääneet vielä vähäisiksi Etelä-Savossa

Etelä-Savon seurantapisteistä vain Juvalla ollaan lähimpänä epidemiarajaa.

metsätuhot
Kirjanpainajatoukkia ja jälkiä kuusen rungossa
Kirjanpainajatoukkia ja jälkiä kuusen rungossa. Arkistokuva.Kare Lehtonen/Yle

Etelä-Savon metsiin ei odoteta kirjanpainajaepidemiaa tänä vuonna. Kirjanpainajat ovat taloudellisesti merkittävin kuusipuuta vaurioittava tuholainen. Lämmin alkukesä oli suosiollinen toukokuun lopussa käynnistyneelle kirjanpainajakuoriaisen parveilulle. Epidemiarajana pidetään 15 000 kirjanpainajaa pyydysryhmää kohden.

Etelä-Savossa lähimmäksi tuota rajaa on seurannassa menty Juvalla, jossa on tavattu 12 700 kirjanpainajaa. Muissa Etelä-Savon seurantapaikoilla Mikkelissä ja Punkaharjulla ollaan selvästi tuon rajan alapuolella.

Luonnonvarakeskuksen tutkija Tiina Ylioja kertoo, että tuota kirjanpainajien epidemiarajaa ei välttämättä saavuteta, jos elokuu on viileä eikä mahdollinen toinen sukupolvi ala parveilla.

Epidemiarajan ylittyessä metsien tuhoriski on tavanomaista korkeampi. Tällöin kirjanpainajat pystyvät tappamaan myös eläviä pystypuita.

Epidemiarajan ylittyminen ei välttämättä kuitenkaan tarkoita sitä, että alueella olisi laaja-alaista kirjanpainajan aiheuttamaa tuhoa elinvoimaisissa kuusimetsissä.

Viime päivien viileämpi ja sateinen sää on hidastanut kirjanpainajien kehitystä.