Palolentoja rutkasti aiempaa enemmän alkukesästä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa

Maastopalojen tähystyslentoja on tehty varsinkin touko–kesäkuussa, kuivuus näkyi lentojen määrän kaksinkertaistumisena.

maastopalot
Maastopalo pienkoneesta kuvattuna.
Maastopalojen tähystyslentoja on tehty tiuhaan varsinkin Jokilaaksojen pelastuslaitoksen alueella Pohjois-Pohjanmaalla. Kainuussa lentoja on ollut viidesosa kokonaismäärästä. Kuvituskuva.Håkan Sundelin / Kokkolan Ilmailukerho

Palolentoja on tänä kesänä tehty Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa rutkasti aiempaa enemmän. Alkukesän lentojen määrä on kaksinkertaistunut viime kesästä.

Eiliseen mennessä Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueella palotarkkailulentoja on ollut 93 kertaa, kun viime vuonna samaan aikaan luku oli 47, kertoo Pohjois-Suomen aluehallintoviraston pelastusylitarkastaja Mika Kurvinen.

Lennot ovat kannattaneet, sillä maastopaloja on havaittu lähes 44 prosentilla lennoista.

Palolentokoneet nousevat ilmaan, kun paloindeksi on tarpeeksi korkea. Heinäkuussa sateet lisääntyivät ja se on näkynyt myös tähystyslennoissa.

– Lennot ovat nyt ajoittuneet toukokuun loppupuolelle ja kesäkuulle. Heinäkuussa lentoja ei ole tehty ensimmäistäkään, Mika Kurvinen kertoo.

Noin 80 prosenttia tämän kesän palotarkkailulennoista on ollut Pohjois-Pohjanmaalla.

– Varsinkin Jokilaaksojen pelastuslaitoksen alueella palohavaintoja on ollut keskimääräistä enemmän lentomääriin suhteutettuna, Kurvinen sanoo.

Vielä jää nähtäväksi tuleeko, tästä lentokesästä kokonaisuudessaan aiempaa vilkkaampi, sillä vielä viime kesän 110:ä tähystyslentoa ei ole vielä saavutettu kahden maakunnan alueella.

Palotarkkailulentoihin on tänä kesänä tullut lisärahoitusta edellisvuoteen verrattuna koko maahan.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun)