1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vanhusten palvelutalot

Osa hoivakodeissa vierailevista ei noudata enää koronaohjeita: "Varotoimet pätevät edelleen, ei normaaliin voi vielä palata"

Keski-Pohjanmaan hoivakodeista muistutetaan, että laitoksissa on edelleen noudatettava vierailuaikoja ja -määriä sekä hygieniaohjeita.

Kuvituskuva. Kuva: Eleni Paspatis / Yle

Osa vanhusten hoivakodeissa vierailevista ei noudata enää kaikkia koronaohjeita.

Esimerkiksi Keski-Pohjanmaalla terveyspalveluista vastaavan Soiten tehostetun palveluasumisen yksiköihin on tullut omaisia vierailulle ilman etukäteen sopimista, kertoo palvelualuejohtaja Minna Mäkitalo-Rauma.

Vieraat ovat lipsuneet myös yleisissä tiloissa liikkumisesta ja turvaväleistä annetuista ohjeista.

Rajoituksia purettaessa osa ihmisistä olettaa, että normaali elämä alkaa nyt, arvelee Mäkitalo-Rauma.

– Varotoimet pätevät edelleen, eikä normaaliin voi vielä palata. Ei hyvään tautitilanteeseen voi tuudittautua, koska riski on edelleen olemassa.

Vanhusten hoitolaitokset noudattavat edelleen tarkkoja, kesäkuun lopulla annettuja ohjeita vierailuista.

– Kesälomilla väki on lähtenyt liikkeelle ja Etelä-Suomesta reissataan vierailulle pohjoisemmaksi jo tiuhaan. Moni näyttää unohtaneen, että asukkaat ovat edelleen riskiryhmäläisiä ja heitä pitää suojella.

Mäkitalo-Rauma ymmärtää, että etenkin yhdestä kahteen metrin turvavälin pitäminen on välillä vaikeaa.

– Omaiset haluaisivat kovasti halata vanhuksia. Onhan se täysin ymmärrettävää tässä tilanteessa. Silti ohjeita olisi noudatettava.

Koronarajoituksia höllennetään elokuun alussa, mutta hallituksen kesäkuisen linjauksen mukaan ympärivuorokautisen hoidon yksiköissä vierailukiellot ja vierailujen rajoittaminen ovat yhä mahdollisia.

Ohjeet esillä muistutuksena

Soitesta muistutetaan, että laitoksissa on noudatettava vierailuaikoja ja -määriä sekä hygieniaohjeita ja turvavälejä.

– Vierailuista on sovittava ennalta, koska ohjeiden noudattaminen on hoitohenkilökunnan vastuulla. Hoitajilla pitää olla aikaa opastaa suojavaatteiden ja maskin käytössä, Soiten palvelualuejohtaja Mäkitalo-Rauma luettelee.

Omaisia on informoitu vierailuohjeista ja talojen ovilla on tiedotteet asiasta. Soiten alueella vanhusta voi tavata tämän omassa huoneessa yhdestä kahteen vierailijaa kerralla, korkeintaan kahden tunnin ajan.

Vaikka valtaosa vierailijoista noudattaakin ohjeita, silti lipsumisia on tullut etenkin kesän tultua.

– Osa omaisista on saattanut tulla soittamaan ovikelloa aamulla aikaisin tai illalla myöhään, eikä heitä ole aina pystytty ottamaan vastaan. Siitä on seurannut mielipahaa. Paras vierailuaika on kello 12–18. Muu aika rauhoitetaan muun muassa hoitotoimenpiteille.

Läheisen on myös pukeuduttava suojavaatteisiin ja maskiin sekä käynneistä on sovittava etukäteen.

Soitesta myös suositellaan, että tapaamiset olisi hyvä järjestää ulkona, jos mahdollista.

Lue myös:

Omaiset alkaneet uhmata sääntöjä hoivakodeissa ja vanhusten yksiköissä – koronatartuntojen pelätään lähtevän nousuun

Hallitus höllentää rajoituksia: Ravintolat saavat olla auki kahteen yöllä, enemmän asiakkaita sisään, buffetkielto poistuu

HUSin apulaisylilääkäri varoittaa koronan toisesta aallosta: "Kasvomaski ilman muuta käyttöön"

Miksi koronatilanne on pysynyt Suomessa yllättävän vakaana ja millä keinoin voimme hillitä toista aaltoa? Asiantuntijat vastaavat 4 kysymykseen