1. yle.fi
  2. Uutiset

Turkin parlamentti hyväksyi kiistellyn somelain – epäilty lisäävän sensuuria verkossa

Facebookin ja Twitterin kaltaisilla palveluilla on jatkossa oltava viranomaisten vaatimuksiin vastaava edustaja Turkissa.

Turkki
Recep Tayyip Erdoğan puhumassa, Turkin lippuja
Laki menee vielä presidentti Recep Tayyip Erdoğanin vahvistettavaksi.Adem Altan / AFP

Turkissa on tulossa voimaan kiistanalainen laki sosiaalisen median säätelystä. Valtiollinen uutistoimisto Anadolu kertoi keskiviikkona, että maata hallitsevan AK-puolueen ajama lakiesitys on hyväksytty parlamentissa.

Parlamentti pui lakiesitystä 16 tunnin ajan. Laki menee vielä presidentti Recep Tayyip Erdoğanin vahvistettavaksi.

Lain mukaan ulkomaisten sosiaalisen median palvelujen täytyy nimittää Turkissa toimiva edustaja, joka vastaa maan viranomaisille palvelun sisällöstä. Laissa myös määritellään takarajat sille, kuinka nopeasti palvelun pitää poistaa sisältöjä viranomaisten niin vaatiessa.

Lisäksi laki edellyttää, että sosiaalisen median palvelun turkkilaisten käyttäjien tiedot täytyy säilyttää Turkissa.

Viranomaiset voisivat määrätä lain rikkomisesta paitsi muhkeat sakot, myös kieltää turkkilaisyrityksiä mainostamasta someyhtiöiden sivuilla tai kaventaa yhtiöiden kaistanleveyttä eli rajoittaa verkkoliikennettä.

Turkin hallituksen mukaan uusi lainsäädäntö suojelee käyttäjiä ja torjuu kyberrikollisuutta. Lakia vastustaneiden mukaan uudistus kaventaa entisestään turkkilaisten sananvapautta, lisää sensuuria ja auttaa Turkin hallintoa vaientamaan kritiikkiä.

Aiemmin aiheesta:

Turkki koventamassa taas nettirajoituksia – Netflix joutui jo poistamaan sarjastaan homohahmon

Lähteet: AFP, Reuters, AP

Lue seuraavaksi