1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hunaja

Hunajasato jää parhaimmillaankin keskinkertaiseksi Itä-Suomessa

Talven aikana kuoli tavallista enemmän mehiläisiä.

Mehiläiset ovat tarvinneet tänä vuonna paljon lisäravintoa. Arkistokuva. Kuva: Jarmo Nuotio / Yle

Tämän kesän hunajasato jää hiukan tavallista pienemmäksi Itä-Suomessa. Parhaimmassakin tapauksessa mehiläistarhat yltävät enintään keskinkertaiseen satoon.

Savon Mehiläishoitajat ry:n arvion mukaan Pohjois-Savossa yhdestä pesästä saadaan tänä kesänä keskimäärin 30 kiloa hunajaa, kun keskiarvo on noin 40 kiloa.

Pohjois-Karjalassa taas saatetaan päästä lähes 40 kiloon, kerrotaan Pohjois-Karjalan mehiläishoitajat ry:stä.

Hunajasatoa on ryhdytty korjaamaan heinäkuun loppupuolella.

– En kehuisi tämän vuoden satoa hyväksi, mutta ei se ole ihan huonokaan, toteaa Pohjois-Karjalan mehiläishoitajat ry:n puheenjohtaja Taito Martiskainen.

Erikoinen talvi heikensi mehiläisiä

Heinäkuun alun sateiset ja viileät säät ovat heikentäneet satoa.

– Hunajasato kertyy juhannuksen jälkeen, kun vadelma lähtee kukkimaan. Pääsato kertyy noin kolmen viikon aikana. Jos siihen osuu kylmiä säitä tai vesisateita, niin sato jää pieneksi, Savon Mehiläishoitajat ry:n puheenjohtaja Markku Puumalainen kertoo.

Tänä vuonna mehiläiset ovat olleet myös talven jäljiltä heikossa kunnossa, ja talven aikana on kuollut paljon mehiläisiä.

Tavallisesti noin 10–15 prosenttia mehiläisistä kuolee talven aikana, mutta tänä vuonna kuolleisuus on noin 20–25 prosenttia.

Pohjois-Karjalan mehiläishoitajat ry:n puheenjohtaja Martiskaisen mukaan mehiläisille on jouduttu antamaan tavallista enemmän lisäravintoa. Jos mehiläisillä ei ole tarpeeksi ravintoa, ne syövät paljon hunajaa, jolloin sitä saadaan tietenkin kerättyä vähemmän.

– Säähän on kaikki kaikessa jo talvesta lähtien. Viime talvi oli erikoinen, ja mehiläiset menivät sekaisin siitä. Minulla ainakin kävi niin, että ne aloittivat sikiöinnin liian aikaisin, Martiskainen kertoo.

Myös karhut ovat syöneet jonkin verran pesiä Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa. Karhut ovat Itä-Suomen mehiläistarhureille jokavuotinen vaiva.

Tämän kesän hunajaa alkaa ilmestyä kauppoihin näinä päivinä.

– Kotimaista hunajaa kyllä riittää, mutta mitään ylituotantoa ei tule, toteaa Savon Mehiläishoitajat ry:n Puumalainen.

Lue lisää:

Englantilaisten munkkien ahkeriksi jalostamat mehiläiset puurtavat nyt kovaa päivää Suomessa – katso, kuinka niiden keräämä mesi muuttuu hunajaksi

Mehiläisten hoito kiehtoo jälleen nuoriakin – hunajan lisäksi pölytystä arvostetaan