Hyppää sisältöön

Ylen kysely vihreille: Haaviston palvonta saa jo jumaloivia piirteitä, rikosepäily ei suosiota syö – ohisaloja toivotaan muillekin puolueille

Osa vastaajista odottaa ulkoministerin rikostutkinnan lopputulosta ennen kuin lyö kantansa lukkoon presidenttiehdokkuudesta.

Edessä Saara Hyrkkö ja Maria Ohisalo vihreiden puoluekokouksessa Porissa kesäkuussa 2019. Taustalla Pekka Haavisto keskustelee Krista Mikkosen ja Emma Karin kanssa. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Vihreiden päättäjillä on kova luotto ulkoministeri Pekka Haavistoon, selviää Ylen tekemästä kyselystä.

Haavisto nauttii kaikkien vastaajien luottamusta rikostutkinnasta huolimatta. Rikostutkinta ei ole tahrannut Haavistoa vihreiden vaikuttajien silmissä: Syytön mies, kunnes toisin todistetaan.

Keskusrikospoliisi on tutkinut Haaviston toimia liittyen al-Holin pakolaisleirin naisten ja lasten kotiuttamisessa.

Haaviston epäillään yrittäneen päästä eroon eri mieltä olleesta ulkoministeriön konsulipäälliköstä siirtämällä hänet toisiin tehtäviin. Pasi Tuominen ei suostunut edistämään lasten palauttamista Suomeen Haaviston ohjeiden mukaisella tavalla.

Haaviston ministerivastuujutun esitutkinta valmistui heinäkuun alussa, ja perustuslakivaliokunta käsittelee asiaa heti syyskuussa istuntotauon jälkeen.

Kyselyn vastaajat pitävät hyvänä, että asia tutkitaan perinpohjin, jotta epäilyksen varjo ei jää leijumaan Haaviston päälle. Ehkä katse siintää jo neljän vuoden päässä seuraavissa presidentinvaaleissa.

Pekka Haavisto matkalla perustuslakivaliokunnan kuultavaksi. Taustalla näkyy valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Ylen kysely lähetettiin 74:lle vihreiden eduskuntaryhmän, puoluehallituksen ja puoluevaltuuskunnan jäsenelle. Heistä lähes 60 prosenttia, 43 vastasi kyselyyn.

Haavistoa vaaditaan ehdolle, mutta haluaako hän itse?

Haaviston palvonta saa jo jumaloivia piirteitä vihreissä. Yli 80 prosenttia kyselyyn vastanneista vaikuttajista haluaa Haaviston ehdokkaaksi vuoden 2024 presidentinvaaleissa.

Haavisto on ollut vihreiden presidenttiehdokas jo kaksi kertaa – ehkä kolmas kerta tärppäisi?

Vihreiden päättäjät hehkuttavat Haaviston ulkopolitiikan osaamista ja henkilökohtaisia ominaisuuksia. Hänellä katsotaan olevan juuri presidentille sopivia taitoja.

Vastaajat muistuttavat, että konfliktin ratkaisutyössä ja ulkoministerin tehtävässä Haavistolle on myös kertynyt presidentille hyödyllisiä suhteita. Tasavallan presidentti johtaa Suomen ulkopolitiikkaa yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa.

Vihreiden yhtenäisestä rintamasta kuuluu joitakin soraääniä. Noin viidesosa vastaajista ei halua enää nähdä Haavistoa puolueen presidenttiehdokkaana tai miettii vielä kantaansa.

Syyksi nimetään käynnissä oleva rikostutkinta, halu saada naisehdokas tai Haaviston ikä. Haavisto on neljän vuoden päästä 66-vuotias.

Maaseudun Tulevaisuuden presidenttikyselyssä (siirryt toiseen palveluun) pääministeri Sanna Marinin (sd.) suosio on noussut Haaviston tuntumaan.

Ohisalon kriisijohtamiselle kehuja, vaikka vihreä asia ei näy

Kyselyn mukaan vuosi sitten vihreiden johtoon nousseen Maria Ohisalon asema on puolueessa poikkeuksellisen vahva.

Lähes 80 prosenttia vihreistä vaikuttajista antaa erinomaisen (10) tai kiitettävän (9) kouluarvosanan Ohisalon toiminnalle.

Jos puoluejohtaja haluaa pysyä vallassa, hänen tulee saada puolueelle tärkeitä aiheita läpi politiikassa ja julkisuudessa sekä pitää puoluekenttä yhteydenpidolla tyytyväisenä.

Vastaajat suitsuttavat perusteluissa Ohisalon toimintaa sekä ministerinä että puoluejohtajana. Hänen katsotaan hoitaneen sisäministerin ja puheenjohtajan tehtävät loistavasti vaikealla hetkellä sekä pitäneen puolueen aktiiveihin hyvin yhteyttä.

Moni vihreä päättäjä muistuttaa, että Ohisalo on vasta ensimmäisen kauden kansanedustaja, josta tuli heti puoluejohtaja ja ministeri.

Mutta löytävät vihreiden päättäjät Ohisalon toiminnasta parannettavaakin. Tyydyttävän (7) arvosanan tai sen alle antaneiden mielestä koronantorjunta on vienyt nyt huomion ja vihreiden tavoitteet ovat jääneet toiselle sijalle.

Voit keskustella aiheesta maanantaihin kello 23 asti.

Tarkennus 2.8.2020 klo 10.45: Tarkennettu otsikkoon, että kysely tehtiin vihreille.

Tarkennus 2.8.2020 klo 13.33: Muutettu otsikosta ja tekstistä jumalallinen-sana jumaloivaksi.

Lue lisää:

.
.