Karkuteillä olleet biisonit löysivät kotiinsa – suomenpystykorva Halo löysi lauman alle kilometrin päästä aitauksesta

Kainuun biisoninetsintä päättyi onnellisesti kotiinpaluuseen.

biisoni
Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta
Yle

Laakajärveltä Kainuun biisoni-tilalta maanantaina kadonnut biisonilauma löytyi oltuaan vuorokauden kateissa.

Tiistaina Sotkamon riistanhoitoyhdistys laittoi metsästäjille Oma riista -palvelun kautta viestiä. Viestissä kaivattiin koiria, etsijöitä ja dronea avuksi biisonien etsintään.

Tämä viesti tavoitti myös kajaanilaisen Susanna Salmisen koirineen. Susannan ja Halon lisäksi laumaa oli etsimässä kaikkiaan kymmenisen henkeä ja useampia koiria, muun muassa jälkityöskentelyyn erikoistunut saksanpaimenkoira.

Kauaa ei etsintäjoukolla mennyt, kun apujoukkoihin valjastettu suomenpystykorva Höyheneukon Halo löysi biisonilauman seisomasta mäntymetsästä.

– Se oli vaikuttava näky, yhtäkkiä sieltä metsästä nousee niitä isojen eläimien siluetteja, Salminen kertoo kohtaamisesta biisonien kanssa.

Salminen arvelee, että Halo kuuli ensin eläimet ja lähti sen perusteella oikeaan suuntaan. Parivaljakko ajautui kuitenkin kovin lähelle laumaa. Koiran ja emännän sekä biisoneiden väli jäi yllättävän vähän matkaa.

– Jos ajattelee autotietermein niin ei yhden valotolpan väliä ollut niihin, Salminen laskee.

Omistaja Susanna Salminen kertoo Halon haukkuneen porukkaa yhtä kiivaasti kuin hirveä ja suorastaan innostuneen tehtävästään. Lauma kuitenkin rauhassa katseli tilannetta, pelko ei käynyt omistajan mielessäkään.

– Ei siinä mielessä. Kysyin alussa, että pitääkö ase ottaa metsään. Omistaja sanoi, että jos biisoneita ei ahdista, eikä joudu vasikan ja emän väliin, niin ei pitäisi olla tarvetta. Ihmisiin ne olivat selvästi tottuneet, harvoin noin isoon eläimeen törmää noin läheltä, Salminen kertoo.

Lopulta lauma saatiin ohjattua kotiin löytöpaikalta, tilalle matkaa oli löytöpaikalta linnuntietä muutamia satoja metrejä.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme (siirryt toiseen palveluun) sähköpostiisi.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)