Ympäri maailmaa leviävä kuvahaaste ottaa kantaa naisten asemaan Turkissa – monille sen todellinen merkitys paljastui vasta kuvan julkaisun jälkeen

Lukuisat julkisuuden henkilöt ovat ottaneet haasteeseen osaa omalla Instagram-tilillään.

Muun muassa Martina Aitolehti, Maria Veitola sekä Sara Sieppi ovat osallistuneet Women Supporting Women -kampanjaan. Kuva: Instagram

Instagramissa on tällä viikolla levinnyt kampanja, jossa naiset haastavat toisiaan jakamaan itsestään mustavalkoisen kuvan. Kyseessä on Women Supporting Women (suom. naiset tukevat naisia) -niminen kampanja. Kuvien yhteydessä on käytetty aihetunnisteina muun muassa ”women supporting women”, ”black and white challenge” ja "challenge accepted".

Lukuisat julkisuuden henkilöt ympäri maailmaa ovat osallistuneet haasteeseen omalla kuvallaan. Esimerkiksi yhdysvaltalainen laulaja-lauluntekijä ja näyttelijä Demi Lovato ja näyttelijä Natalie Portman ovat lisänneet itsestään mustavalkoisen kuvan Instagramiin.

Myös lukuisat suomalaiset julkisuuden henkilöt, kuten entinen Miss Suomi ja sosiaalisen median vaikuttaja Sara Sieppi, hyvinvointialan yrittäjä Martina Aitolehti sekä toimittaja Maria Veitola ovat osallistuneet haasteeseen. Kampanjan on nähty ennen kaikkia korostavan naisten välistä tukea ja voimaantumista ympäri maailmaa. Sen alkuperällä on kuitenkin kerrottu olevan myös paljon synkempi tausta.

Alun perin haasteen tarkoituksena on kerrottu olevan Turkissa naisiin kohdistuvan väkivallan esiin nostaminen sekä naisten lisääntyneet murhat. Turkkilaismediassa on tapana julkaista murhattujen naisten kuva mustavalkoisena. Aikaisemmin tällä viikolla uutisoitiin Turkin hallinon harkitsevan eroamista Euroopan neuvoston naisiin kohdistuvaa väkivaltaa, lähisuhdeväkivaltaa sekä syrjintää torjuvasta sopimuksesta.

Myöhemmin osa haasteeseen osallistuneista onkin tarkentanut sen alkuperäistä merkitystä. Yksi heistä on Maria Veitola, joka on jälkikäteen lisännyt julkaisemansa kuvan saatetekstiin, että ei aikaisemmin ollut tietoinen haasteen todellisesta merkityksestä.

– Tämän haasteen alkuperäinen tarkoitus on postata kuva itsestä ja tehdä näkyväksi se, että sukupuolittuneen lähisuhdeväkivallan uhriksi voi päätyä kuka vain turkkilaisista naisista, ja miksei myös kuka vain meistä. Suomi on naisille EU:n toiseksi väkivaltaisin maa, Veitola kirjoittaa.

Lue myös:

Torstaina CNN uutisoi (siirryt toiseen palveluun), että Instagram-haasteen taustat eivät alunperin perustuneetkaan Turkkiin, vaan se on lähtöisin Braziliasta.

Instagramin-edustaja kertoo CNN:lle, että varhaisin mustavalkoinen #WomenSupportingWomen tunnisteella lisätty kuva julkaistiin palvelussa 17. heinäkuuta.

Juttuun lisätty tietoa Instagram-haasteen taustasta 31.7 klo 14