1. yle.fi
  2. Uutiset

Ympäri maailmaa leviävä kuvahaaste ottaa kantaa naisten asemaan Turkissa – monille sen todellinen merkitys paljastui vasta kuvan julkaisun jälkeen

Lukuisat julkisuuden henkilöt ovat ottaneet haasteeseen osaa omalla Instagram-tilillään.

naisiin kohdistuva väkivalta
Martina Aitolehti, Maria Veitola ja Sara Sieppi
Muun muassa Martina Aitolehti, Maria Veitola sekä Sara Sieppi ovat osallistuneet Women Supporting Women -kampanjaan. Instagram

Instagramissa on tällä viikolla levinnyt kampanja, jossa naiset haastavat toisiaan jakamaan itsestään mustavalkoisen kuvan. Kyseessä on Women Supporting Women (suom. naiset tukevat naisia) -niminen kampanja. Kuvien yhteydessä on käytetty aihetunnisteina muun muassa ”women supporting women”, ”black and white challenge” ja "challenge accepted".

Lukuisat julkisuuden henkilöt ympäri maailmaa ovat osallistuneet haasteeseen omalla kuvallaan. Esimerkiksi yhdysvaltalainen laulaja-lauluntekijä ja näyttelijä Demi Lovato ja näyttelijä Natalie Portman ovat lisänneet itsestään mustavalkoisen kuvan Instagramiin.

Myös lukuisat suomalaiset julkisuuden henkilöt, kuten entinen Miss Suomi ja sosiaalisen median vaikuttaja Sara Sieppi, hyvinvointialan yrittäjä Martina Aitolehti sekä toimittaja Maria Veitola ovat osallistuneet haasteeseen. Kampanjan on nähty ennen kaikkia korostavan naisten välistä tukea ja voimaantumista ympäri maailmaa. Sen alkuperällä on kuitenkin kerrottu olevan myös paljon synkempi tausta.

Alun perin haasteen tarkoituksena on kerrottu olevan Turkissa naisiin kohdistuvan väkivallan esiin nostaminen sekä naisten lisääntyneet murhat. Turkkilaismediassa on tapana julkaista murhattujen naisten kuva mustavalkoisena. Aikaisemmin tällä viikolla uutisoitiin Turkin hallinon harkitsevan eroamista Euroopan neuvoston naisiin kohdistuvaa väkivaltaa, lähisuhdeväkivaltaa sekä syrjintää torjuvasta sopimuksesta.

Myöhemmin osa haasteeseen osallistuneista onkin tarkentanut sen alkuperäistä merkitystä. Yksi heistä on Maria Veitola, joka on jälkikäteen lisännyt julkaisemansa kuvan saatetekstiin, että ei aikaisemmin ollut tietoinen haasteen todellisesta merkityksestä.

– Tämän haasteen alkuperäinen tarkoitus on postata kuva itsestä ja tehdä näkyväksi se, että sukupuolittuneen lähisuhdeväkivallan uhriksi voi päätyä kuka vain turkkilaisista naisista, ja miksei myös kuka vain meistä. Suomi on naisille EU:n toiseksi väkivaltaisin maa, Veitola kirjoittaa.

View this post on Instagram

HUOM & EDIT Otin tällä kuvalla osaa somessa kiertävään haasteeseen, jossa kehoitettiin postaamaan mustavalkoinen kuva itsestä ja jakamaan haastetta eteenpäin inspiroiville naisille. Nyt tiedän, että alkuperäinen haaste on paljon enemmän. Tämä on hyvä esimerkki rikkinäinen puhelin-ilmiöstä. Tai siis rikkinäinen some! Kuvahaaste on lähtöisin Turkista, jossa kuolee vuosittain valtava määrä naisia lähisuhdeväkivallan uhreina. (Yli 400 naista vuonna 2019) Nuoren opiskelijan, Pinar Gültekinin exä murhasi Pinarin taannoin raa’asti. Uhrista julkaistiin mustavalkoinen kuva mediassa. Haasteen alkuperäinen tarkoitus on postata kuva itsestä ja tehdä näkyväksi se, että sukupuolittuneen lähisuhdeväkivallan uhriksi voi päätyä kuka vain nainen Turkissa, ja miksei myös kuka vain meistä Suomessa. Suomi on naisille EU:n toiseksi väkivaltaisin maa. Oma koti turvattomin paikka. Ja kaikki joita hävettää, ettette tienneet haasteen alkuperää, ei hätää. Ei kaikkea voi tietää. Minäkään en tiennyt. Mutta nyt tiedän. Koko ajan opitaan! Kiitos korjauksesta ja lisäinfoista @cha.la.yan —- Jätän alkuperäisen kuvatekstin tähän alle, niin näette miten viesti voi somessa muuttua. Eikä ole huono viesti tämäkään, naisten keskinäisellä solidaarisuudella ja tuella on väliä! —- Oon vähän huono lähtemään mukaan somehaasteisiin ja kiertokirjeisiin, mutta tästä viimeisimmästä on tosi vaikea kieltäytyä. Sillä aina kun naiset nostavat toisiaan -vaikka sitten somehaasteen merkeissä-, olen intopiukeana mukana! Kiitos siis @jaana.helena @lindabergroth @joannalaajisto @helibangbang ja @k_lamberg , että nimesitte ja haastoitte minut mukaan. Myös te inspiroitte minua, jokainen omalla tavallanne. Ootte kaikki upeita, omaehtoisia ja sisukkaita muijia, joilla on vahva visio ja hyvä sydän. Maailma on parempi ja kauniimpi paikka teidän ansiostanne. —- Kuvassa olen 4-vuotias. Tykkään tunnustella hiekkaa käsissäni ja valuttaa sitä silmieni edessä. Oon sama tyyppi edelleen: parasta on tutkia ja ihmetellä maailmaa. #womenempoweringwomen #challengeaccepted #blackandwhitechallenge #pinargultekin

A post shared by Maria Veitola (@mariaveitola) on

Lue myös:

Turkki harkitsee eroamista kotiväkivaltaa torjuvasta Istanbulin sopimuksesta – Naiset protestoivat kaduilla

Torstaina CNN uutisoi (siirryt toiseen palveluun), että Instagram-haasteen taustat eivät alunperin perustuneetkaan Turkkiin, vaan se on lähtöisin Braziliasta.

Instagramin-edustaja kertoo CNN:lle, että varhaisin mustavalkoinen #WomenSupportingWomen tunnisteella lisätty kuva julkaistiin palvelussa 17. heinäkuuta.

Juttuun lisätty tietoa Instagram-haasteen taustasta 31.7 klo 14

Lue seuraavaksi