Suomessa ennennäkemätöntä eläintautia löytyi citykaneista: jopa tappava virus voi tarttua myös rusakoihin ja metsäjäniksiin

Virus leviää villien ja kesyjen kaniinien välisissä kontakteissa ja kesäaikaan hyönteisten mukana.

virukset
Citykani valppaana.
Villikaniineja kutsutaan kaupungeissa myös citykaneiksi. Ne ovat vapaaksi päästettyjä tai karanneita lemmikkikaneja, jotka ovat luokiteltu vieraslajiksi Suomen luonnossa.Kristiina Lehto / Yle

Espoosta kuolleena löytyneestä villikaniinista on löydetty Suomessa ennennäkemätön eläintauti, myksomatoosi, tiedottaa Ruokavirasto (siirryt toiseen palveluun).

Kyseessä on kaniinien myksoomaviruksen aiheuttama tauti, jota esiintyy ympäri maailmaa Euroopassa, Amerikoissa ja Australiassa. Villikaniineja kutsutaan kaupungeissa myös citykaneiksi.

Ruokavirasto kertoo tiedotteessaan viruksen aiheuttavan niin villeissä kuin kesyissä kaniineissa sairautta, joka ilmenee muun muassa silmäluomien märkivänä tulehduksena, pään turvotuksena ja nahkaan muodostuvina patteina. Myös kuolleisuus voi olla erittäin korkea.

Vaikka tauti ei tartu muihin eläinlajeihin tai ihmisiin, rusakko ja metsäjänis saattavat saada tartunnan. Virus leviää sekä kaniinien välisissä kontakteissa että kesäaikaan hyönteisten, erityisesti sääskien mukana.

Kotieläiminä pidettäville kaniineille on tautiin rokote. Sitä ei kuitenkaan vielä ole saatavilla Suomessa.

Kuolleen villikaniinin voi toimittaa Ruokaviraston tautitutkimukseen, jos eläin on kokonainen ja äskettäin kuollut. Tarkempia ohjeita saa Ruokaviraston verkkosivustolta (siirryt toiseen palveluun). Ensimmäinen tautitapaus varmistui Ruokaviraston ja Helsingin yliopiston yhteistyönä.

Kyseessä ei ole ensimmäinen villikanien levittämä virus Suomessa. Neljä vuotta sitten RHD-virus (Rabbit hemorrhagic disease) tappoi villikaneja pääkaupunkiseudulla. Sen jälkeen ärhäkästi tarttuva verenvuototauti vietti hiljaiseloa muutaman vuoden, mutta vuonna 2019 virusepidemia puhkesi uudelleen pääkaupunkiseudulla.

Korjattu 30.7.2020 klo 6.42: RHD-virus (Rabbit hemorrhagic disease) tappoi villikaneja pääkaupunkiseudulla neljä vuotta sitten eikä kolme vuotta sitten, kuten artikkelissa aiemmin luki.

Lue seuraavaksi:

Uusi käänne Helsingissä: citykanien määrä kasvaa räjähdysmäisesti ja ne hakeutuvat kivisestä keskustasta itään – leuto talvi povaa vilkasta kevättä

Ärhäkkä virusepidemia jyllää taas – citykaneja tappava verenvuototauti uhkaa myös lemmikkikaneja