Helsinkiläisperhe muutti kuukaudeksi maalle ja viehättyi Pöytyän elämänmenosta – etätyöpiste toimi ja koirakin oppi käymään naapureilla

Pöytyän Kesäkoti-kampanjan ensimmäisen perheen koeasumisjakso on päättymässä positiivisin kokemuksin.

muutto
Marika Hakkarainen ja Juha Pihlajamäki sopeutuivat mainiosti Pöytyälle.
Marika Hakkarainen ja Juha Pihlajamäki (edessä) viihtyivät hyvin Pöytyällä. Taustalla rivitalon asukkaat Paula Sampalahti (vas), Pekka Raumanen, Anni Lappi, Tuulikki Lindell ja Kerttu Luola. Lassi Lähteenmäki / Yle

PöytyäRivitalon pihan penkillä on ruuhkaa Pöytyän Riihikoskella. Tämän asuinalueen asukkaat ovat pääasiassa ikäihmisiä ja heillä on tapana istua päivittäin pihan penkillä vaihtamassa ajatuksia.

Heinäkuussa asukkaat saivat tutustua Marika Hakkaraiseen ja Juha Pihlajamäkeen.

Juha on päivisin etätöissä, mutta kesälomaa viettäneellä Marikalla on ollut runsaammin aikaa osallistua päivittäisiin istuntoihin naapureiden kanssa.

Helsingistä kuukauden ajaksi Varsinais-Suomeen Pöytyälle muuttaneet Marika ja Juha saavat naapureilta ylistäviä sanoja. Uusien asukkaiden sanotaan olevan mukavia ja sosiaalisia.

Marikalla on ollut tapana viedä taloyhtiön ikäihmisiä lenkille. Kunto ja liikunnan into ovat kasvaneet sen myötä monilla.

– Hauskaa seuraa ovat olleet. Kun vain seuraavatkin asukkaat olisivat samanlaisia, tiivistää 90-vuotias Kerttu Luola.

maalaismaisema
Helsinkiläisperhe ihastui maalaiselämään

Hakkarainen ja Pihlajamäki olivat ensimmäiset henkilöt Pöytyän kesäkoti-kampanjassa (siirryt toiseen palveluun). Kampanjalla Pöytyä pyrkii saamaan kuntaan uusia asukkaita.

Tulijalle tarjotaan edullinen kalustettu asunto kuukaudeksi. Ei ihme, että hakemuksia tuli reilusti toista sataa, lähinnä Helsingistä.

Heinäkuun lopussa helsinkiläisperheen asumisjakso päättyy, edessä on paluu Helsinkiin ja johtopäätösten teko.

Kiireetön elämänmeno lämmitti

Juhannuksen alla julkaistun Maaseutubarometri 2020 -tutkimuksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan monipaikkainen asuminen yleistyy tuoden maaseudun yhä useamman suomalaisen elämään.

Tutkimusprofessori Hilkka Vihinen Luonnonvarakeskuksesta kommentoi heinäkuun alussa Pöytyän kampanjaa kehuen sitä tuoreeksi ja reippaaksi avaukseksi.

– Se vastaa nousevaan kysyntään, jossa maaseutuasumista pääsee kokeilemaan laittamatta likoon suuria summia tai joutumatta tekemään suuria päätöksiä, Vihinen sanoi.

Marika Hakkarainen ja ja Juha Pihlajamäki ovat jo pitkään pohtineet muuttoa Helsingistä avarampien maisemien äärelle. Tämä kesä oli hyvä testi kokeilla maalaiselämää.

Pöytyän peltomaisemat viehättivät, samoin Kurjenrahkan kansallispuiston ja maisemapolkujen läheisyys.

Myös kirpputorien ja tilamyymälöiden runsaus ilahdutti. Suuremmat kaupat ovat kauempana kotoa, mutta Juhan mukaan matka sujui joutuisasti ja hyvin ruuhkattomilla teillä.

Marika ja Juha ovat iloisia, että heidät otettiin niin lämpimästi vastaan – vieraatkin ihmiset morjenstivat kylän raitilla.

– Kyläänkin on kutsuttu ja lämmintä leipää saatu tuliaisiksi, Marika iloitsee.

Etätyötä tekevälle Juhalle esiteltiin heti tulopäivänä kunnan etätyöpiste, joka sijaitsee Yläneen vanhassa kunnantalossa. Siellä oli Juhan mukaan hyvä työskennellä ja vieressä oli mukava lounasravintola.

Perheen 12-vuotias mäyräkoira sopeutui myös hyvin seudulle. Se oppi nopeasti rapsuttelemaan naapurin ovea, sillä sieltä karvaturri sai karjalanpiirakkaa.

Lopulta koira oppi vierailemaan rivitalon kaikissa asunnoissa.

Monilla muillakin kesäkotilaisilla (siirryt toiseen palveluun) on ollut lemmikkieläin tullessaan Pöytyälle.

Muutto maalle sai uutta puhtia

Pöytyällä Hakkarainen ja Pihlajamäki ehtivät katsastaa mahdollisia asuinpaikkoja, mutta ihan sopivaa ei vielä löytynyt. Perhe kuitenkin myöntää, että ajatus maallemuuttamisesta sai lisäpotkua tämän kesän kokemusten myötä.

Juha arvelee, että uusi koti löytyy Pöytyältä tai lähiseudulta viiden vuoden sisällä.

Marikan mielessä on muutto jo ensi kesänä. Lähivuosina nähdään, kumman veikkaus osuu lähemmäs.

Lue lisää:

Kiinnostus kokeilla maaseutuasumista kasvussa – helsinkiläispari tarttui Pöytyän kunnan tarjoukseen kesäkodista 200 eurolla