Kotkan päiväkodeissa on liuta työpaikkoja auki – lisäkäsiä palkataan valtion koronatuella

Uusia työpaikkoja avautuu lähiaikoina myös peruskouluihin.

varhaiskasvatus
Porvoo päiväkoti
Varhaiskasvatusjohtaja Raili Liukkosen mukaan uusiin työpaikkoihin on jo tullut hakemuksia. "Kaikki eivät ole kotkalaisia, vaan hakijoita on muualtakin. Valtionavustuksella on myös työllistävä vaikutus", Liukkonen sanoo. Arkistokuva.Jyrki Ojala

Kotkan kaupunki etsii parhaillaan useita uusia työntekijöitä päiväkoteihin ja esikouluihin. Avoinna on toistakymmentä määräaikaista työpaikkaa.

Lähes kaikki pestit ovat uusia. Rekrytointien taustalla ovat kaupungin saamat valtion tuet.

– Rekrytointeihin käytetään koronaepidemian vaikutusten tasaamiseen saatua avustusta. Lisäksi varhaiskasvatukselle on haettu jo aiemmin valtionavustusta, jolla rekrytoidaan työntekijöitä päiväkoteihin, jossa lapset tarvitsevat tukea, varhaiskasvatusjohtaja Raili Liukkonen kertoo.

Kotkan varhaiskasvatukselle myönnettiin heinäkuun alussa noin 256 000 euron avustus, jonka tehtävänä on loiventaa koronaepidemian vaikutuksia. Sillä palkataan varhaiskasvatukseen lastenhoitajia ja -ohjaajia.

Esiopetukseen tulevat työpaikat rahoitetaan esi- ja perusopetuksen saamasta koronatukipotista.

Vaikutuksia ei vielä tiedetä

Moni lapsi oli kevään poikkeusolojen aikana päivähoidon sijaan kotona. Liukkosen mukaan koronakevään vaikutukset selviävät elo-syyskuussa, kun lapset palaavat kesälomilta päivähoitoon. Odotettavissa on, että tukea tarvitaan ainakin kielen oppimiseen.

– Kartoitamme kielenoppimista päiväkodeissa, joissa on paljon eri kieliä puhuvia lapsia, Liukkonen kertoo.

Kotkan varhaiskasvatuksen osallistujamäärät olivat alhaisimmillaan maaliskuun loppupuolella, kun päivähoitoon saapui lapsista noin joka viides. Toukokuussa osallistumisprosentti nousi, ja päivähoitoon tuli enimmillään noin 50–60 prosenttia lapsista.

Paikkoja avautuu myös peruskouluun

Kotka pestaa valtion koronatuella uutta henkilökuntaa myös perusopetukseen.

Opetustoimenjohtaja Jukka Tanskan mukaan hakuun on tulossa esimerkiksi resurssiopettajan, koulunkäynnin ohjaajan ja suomi toisena kielenä -opettajan määräaikaisia työpaikkoja.

Lisäksi kaupunki aikoo lisätä resursseja perusopetuksen päättövaiheen eli 8. ja 9. luokan oppilaiden oppilaanohjaukseen ja järjestää nykyisille opettajille lisäkoulutusta.

Avautuvien työpaikkojen määrä tarkentuu ensi viikolla, kun rehtorit palaavat töihin.

– Esi- ja perusopetuksen koronatuesta reilu 0,5 miljoonaa euroa käytetään perusopetukseen. Tuki on merkittävä, sillä se kohdistuu yhteen lukuvuoteen, Tanska sanoo.

Haminalla meni hakuaika ohi

Valtion koronatukea myönnettiin Kymenlaaksossa myös Pyhtäälle, Virolahdelle ja Kouvolalle. Haminan kaupunki ei sen sijaan saanut tukea.

Kymen Sanomien (siirryt toiseen palveluun) mukaan syynä oli se, että kaupunki jätti tuen hakematta. Haminan kaupunginjohtaja Hannu Muhonen kuvailee lehdelle, että tuen hakematta jättäminen oli kasvatus- ja koulutuspalveluista vastaavan muutosjohtajan Liisa Koski-Lukkarin virhearviointi.

Muutosjohtaja puolestaan vetoaa lehdessä esimerkiksi hakuajan aikaisiin kiireisiin: kaupunki on samaan aikaan hakenut muita rahoituksia varhaiskasvatukseen ja perusopetukseen. Lehtitietojen mukaan Haminalla olisi ollut mahdollisuus noin 200 000 euron koronatukeen.

Lue myös: Kouluille suunnattu korona-avustus kelpasi Kouvolalle, vaikka kaupunki lomauttaa opettajia – opetusneuvos: "Ei avustuksen hengen mukaista"