Infektioylilääkäri Broas on huolissaan koronatiedotuksesta Suomen rajoilla

Esimerkiksi Tornion rajanylityspaikalla luotetaan THL:n toimittaman lomakkeen voimaan.

Suomi
Lapin keskussairaalan infektioylilääkäri Markku Broas
Infektioylilääkäri Markku Broaksen mukaan Ruotsissa ei aina kehoteta koronatartunnan saaneita ihmisiä olemaan eristyksissä, ja joitakin yksittäisiä koronapositiivisia ihmisiä on tullut jopa Suomeen.Annu Passoja

Lapin keskussairaalan infektioylilääkäri Markku Broas on huolissaan koronatiedotuksen tehosta Suomen ulko- ja sisärajoilla. Broaksen mukaan esimerkiksi Ruotsissa on niin erilaiset koronakäytännöt, että kaikille Ruotsista Suomeen tuleville tulisi olla selkeät ohjeet siitä, miten toimia.

– Tässä on sellainen riski, että näitä tautitapauksia voi tulla lisää, jos me ei saada rajan ohjeistusta kuntoon.

Torniossa luotetaan THL:n lomakkeeseen

Esimerkiksi Tornion–Haaparannan rajanylityspaikalla kulkee arkipäivisin likimain 20 000 autoa. Suomen puolella rajaliikennettä valvoo Länsi-Suomen Merivartiosto.

Yliluutnantti Jari Rantala sanoo, että Tornion rajanylityspaikalla jaetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) toimittamia lomakkeita ihmisille, jotka tulevat Suomeen.

Tulijoita ei sen aktiivisemmin kehoteta esimerkiksi noudattamaan kahden viikon karanteenia Suomessa.

– Se asia on omaehtoinen, asiakkaan omalla vastuulla. En tiedä, että jokaista kehotettaisiin tekemään niin, vaan me kehotetaan ihmisiä lukemaan sitä (THL:n) lomaketta.

Poistettu 4.8 klo 14.22 jutun ensimmäisestä kappaleesta virheellinen väite, jonka mukaan Ruotsissa ei olisi annettu kehotusta olla eristyksissä koronatartunnan toteamisen jälkeen.

Norrbottenin koronatilanne on rauhallinen Suomen rajan tuntumassa, ylilääkärin mielestä vaara leviämiselle on silti: "Pitempi oleskelu Ruotsissa on riski"

Infektioylilääkäri: Kesälomalla on turvallista matkustaa kotimaassa – kunhan noudattaa koronaohjeita

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus