Osa suomalaisista on käyttänyt maskia läpi korona-ajan, toiset eivät usko niiden tehoon: "Pitäisi olla tarjolla kunnon maskeja, ei mistään rätistä tehtyjä"

Mahdollinen suositus kasvomaskin käytöstä jakaa paitsi asiantuntijoiden myös kansalaisten mielipiteet.

Teuvo Lokkila ymmärtää maskien käytön isoissa väkijoukoissa, mutta toivoo kansalaisille tehokkaita maskeja, jos suositus annetaan. Kuva: Kimmo Hiltula / Yle

Näkemykset kasvomaskien toimivuudesta koronan torjunnassa vaihtevat niin lääkäreiden kuin tavallisten ihmistenkin joukossa. Lääkäreiden toisistaan poikkeavat käsitykset juontavat juurensa siihen, että maskin käytön hyödystä ei ole tieteellistä näyttöä.

Maailmalla on useissa maissa käytössä erilaisia maskin käyttöön liittyviä suosituksia tai määräyksiä. Maanantain A-studiossa HUS:n apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen peräänkuulutti kansallista suositusta kasvomaskien käytölle koronan toisen aallon torjumiseksi.

Myös kansalaisten keskuudessa näkemykset kasvomaskeista vaihtelevat. Osa on käyttänyt maskia julkisilla paikoilla läpi korona-ajan, toiset ovat luottaneet muihin tapoihin estää taudin leviämistä.

Ylen katugalluppiin vastannut kemiläinen Esko Pirttikangas on kokenut kasvomaskin käyttäjä. Kevään aikana Pirttikangas käytti säännönmukaisesti kasvomaskia asiointireissuillaan.

Esko Pirttikangas kertoo antaneensa itselleen maskin käytössä hiukan vapauksia kesän aikana. Kuva: Kimmo Hiltula / Yle

– Nyt kun on ollut parempia aikoja, on maski ollut vähän aikaa pois, kertoo Pirttikangas.

Vaikka kesällä kauppa-asiat ovat tulleet hoidetuiksi ilman maskia, on Pirttikangas kuitenkin varustautunut koronatilanteen pahenemiseen syksyn myötä.

– Hankin itselle jo lisämaskeja ja hanskoja. Ei tämä ole likellekään ohi tämä homma, arvioi Pirttikangas.

Kemiläinen Teuvo Lokkila puolestaan suhtautuu maskien käyttöön varauksella.

– Ei niistä ole mitään hyötyä, hän arvelee.

Lokkila pitää ymmärrettävänä maskien käyttöä suurissa väkijoukoissa, ja jos maskisuositus asetetaan, kertoo Lokkila taipuvansa maskien käyttäjäksi. Hänellä on kuitenkin yksi toivomus päättäjien suuntaan.

– Sitten pitäisi olla tarjolla kunnon maskeja, ei mistään rätistä tehtyjä, sanoo Lokkila, joka toivoo, että ihmisten käyttöön saataisiin niin sanottuja kirurgin maskeja.

Keminmaalaisten Pirjo ja Esko Hildenin suhtautuminen kasvomaskeihin asettuu Pirttikankaan ja Lokkilan käsitysten puoliväliin.

Pirjo ja Esko Hilden eivät pidä ongelmana ottaa maskia käyttöön, jos suositus annetaan. Kuva: Kimmo Hiltula / Yle

– Tietenkin maskia aletaan käyttää, jos siihen kehotetaan, sanoo Pirjo Hilden.

Myös muilla määräyksillä ja suosituksilla on vaikutusta siihen, miten Hildenien syksy koronavarautumisen osalta sujuu.

– On mielenkiintoista lomien jälkeen kuulla, millaiset ohjeet tulevat työnantajalta, opetusalalla työskentelevä Esko Hilden sanoo.

Lue myös: