1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tokmanni

Yritykset koronakriisissä: Kun korona iski, Tokmannin toimitusjohtaja valvoi öitä, mutta nyt halpakauppa tekee miljoonatulosta ja palkkaa lisää työvoimaa

Tokmanni ennustaa tälle vuodelle vahvaa liikevaihdon kasvua.

Tokmannin toimitusjohtaja Mika Rautiainen luottaa Tokmannin pärjäämiseen tulevaisuudessakin. Kuva: Ari Ranta

Koronavirustilanne lamaannutti monen bisneksen täysin – vaan ei halpahalliketju Tokmannin.

– Maailmanlaajuisesti erittäin vaikeassa tilanteessa meille on käynyt oikein hyvin. Olen nöyrin ja kiitollisin mielin, summaa Tokmannin toimitusjohtaja Mika Rautiainen.

Eikä Tokmanni ole selviytynyt vain nipin napin, päinvastoin. Tokmannin vertailukelpoinen liikevoitto huhti–kesäkuulta nousi 30,6 miljoonaan euroon, kun se viime vuonna oli 18,7 miljoonaa euroa.

Liikevaihto puolestaan kasvoi toisella neljänneksellä 286,0 miljoonaan euroon vuotta aiemmasta, eli 239,9 miljoonasta eurosta.

– Toimimme kuin halpakaupan pitääkin toimia, eli panostimme entistä enemmän hintakampanjoihimme. Huhtikuun alusta lähtien keskiostoksen suuruus nousi, ja saimme myös uusia asiakkaita. Kesäsesonki on tähän mennessä onnistunut erinomaisesti.

Erityisen vahvasti ovat kasvaneet vapaa-ajan, puutarhan ja kodin kunnostamisen tuotteiden sekä elintarvikkeiden myynti. Toisin sanottuna tuotteet, jotka lisäävät viihtyvyyttä kotona ja mökillä.

Eikä vauhti ole hidastumassa: Tokmanni ennustaa tälle vuodelle vahvaa liikevaihdon kasvua.

Halpakaupat houkuttavat kriisin keskellä

Syksyn saapuessa siirrytään vuoden kolmannelle neljännekselle. Tokmannilla se ei ole sesonkiaikaa, mutta toimitusjohtaja Mika Rautiainen on luottavainen, että asiakkaita riittää silti.

– Ihmisten käyttäytyminen palannee normaalimpaan nyt, kun koulut alkavat ja etätyösuositus puretaan. Uskon, että esimerkiksi vaatteiden myynti virkistyy. Lisäksi puutarhaan ja pihaan on investoitu paljon kesällä, ja arvelen sen jatkuvan.

Syksyä seuraavasta joulusesongista odotetaan menestyksekästä.

Asiakkaat ovat löytäneet tiensä myös verkkokauppaan. Verkkokaupan osuus liikevaihdosta kasvoi toisella neljänneksellä 1,4 prosenttiin, kun se vuotta aiemmin oli 0,6 prosenttia.

Sattumaa se tuskin on. Talouskriisin aikana niin halpakaupat kuin verkkokaupat ovat nostaneet merkitystään arjessa.

– Kyseessä on maailmanlaajuinen ilmiö. Esimerkiksi Britanniassa halpakaupat ovat verkkokaupan lisäksi suurimpia kasvajia. Nykytilanteessa kuluttajat ovat joutuneet miettimään käytössä olevan rahan määrää. Halpakauppojen tehtävä on tarjota heille alin hintataso.

Luottamusta tulevaan

Tokmanni esitteli tulostaan puolivuosikatsauksessa keskiviikkona ylpeänä. Toimitusjohtaja Rautiainen ei ole kuitenkaan unohtanut, minkälaista päänvaivaa koronavirustilanne on aiheuttanut.

– Koimme maaliskuussa dramaattisen pudotuksen asiakasmääärissä, melkein kellon tarkkuudella siitä hetkestä kun poikkeustila julistettiin. Silloin tuli valvottua öitä ja pohdittua, miten henkilökunta ja asiakkaamme tulevat pärjäämään.

Kevään mittaan pikkuhiljaa tilanne alkoi kääntyä parempaan, ja vauhti on kantanut aina tähän päivään saakka.

– Aikamoista vuoristorataa tämä on ollut, ja siksi tälläkin hetkellä joutuu olemaan vähän epävarmuuden piirissä. Minulla on kuitenkin luottamus siihen, että Tokmanni pärjää.

Tokmanni on myös pystynyt palkkaamaan lisää työntekijöitä.

– Siinä mielessä tämä on onnellinen tilanne kriisin keskellä.

Tokmannin puolivuosikatsaus:

tammi–kesäkuu20202019
Liikevaihto484,9 milj. euroa428,0 milj. euroa
Liikevoitto30,9 milj. euroa16,5 milj. euroa

Lue lisää:

Karoliina Altti tapetoi seiniä, toiset siivoavat varastojaan – kotikomennus sai suomalaiset remppaamaan ja puunaamaan

Uusi parisuhde ja korona muuttivat vuoden ostolakkoa viettävän Matti Tuomaalan suunnitelmat – kaupasta on hankittu vesipyssyjä ja pyöräilykypärät

Yritykset koronakriisissä: Koneen Ehrnrooth – "Odotimme Kiinan elpymistä, mutta emme odottaneet sen tapahtuvan näin voimakkaasti"

Yritykset koronakriisissä: Ahlström-Munksjö on valmiina kasvattamaan tuotantoa, jos maskipakko tulee