Hyppää sisältöön

Ensimmäinen saimaannorpan kalanpyydyskuolema tänä kesänä – kuutti menehtyi muikkuverkkoon

Metsähallituksen mukaan kuutti kuoli muikkuverkkoon eteläisellä Saimaalla.

Kuvassa oleva saimaannorpan kuutti vaikuttaa hyvävointiselta. Maanantaina eteläiseltä Saimaalta löytyi muikkuverkkoon kuollut kuutti. Kuva: Petri Vironen / Yle

Saimaalla on kuollut kalaverkkoihin ensimmäinen saimaannorpan kuutti tänä kesänä.

Metsähallituksen mukaan tieto verkkokuolemasta tuli maanantaina. Naaraskuutti oli kuollut muikkuverkkoon eteläisellä Saimaalla.

– Emme kerro paikkaa sen tarkemmin, mutta voin sanoa, että kalastajaa harmitti tosi paljon, Metsähallituksen suojelubiologi Jouni Koskela kertoo.

Verkkoon menehtynyt kuutti painoi noin 23,5 kiloa.

Erityisesti saimaannorpan kuutteja suojelevat verkkokalastusrajoitukset päättyivät 30. kesäkuuta. Verkkokalastusrajoitukset eivät koske muikkuverkkoja.

Viime vuonna enemmän kuolemia

Nyt ilmi tulleesta saimaan norpan kuutin kuolemasta huolimatta kuluva kesä on ollut suosiollinen saimaannorpan jälkikasvun selviytymiselle.

– Kyllä tämä positiivinen yllätys on ollut, että heinäkuun alussa ei tullut tietoon yhtään kalanpyydykseen jääneitä norppia. Viime vuonna kalaverkkoihin kuoli heti heinäkuun alussa neljä kuuttia, Metsähallituksen suojelubiologi Jouni Koskela kertoo.

Kaikkiaan viime vuoden kesällä Saimaalla kuoli viisi kuuttia kalaverkkoihin heinäkuussa verkkokalastusrajoitusten päättymisen jälkeen.

Heinäkuu vaarallinen kuuteille

Suomen luonnonsuojeluliiton mukaan heinäkuu on saimaannorpan kuuteille niiden elämän vaarallisinta aikaa, koska verkoilla saa kalastaa norppien keskeisimmilläkin elinalueilla.

Muikkuverkoilla on edelleen sallittua kalastaa läpi vuoden, vaikka nekin ovat norpille vaarallisia.

Suomen luonnonsuojeluliiton mukaan myös norpille vaarallisten löysänieluisten katiskojen määrä Saimaalla on kasvussa, vaikka ne ovat ympärivuotisesti kiellettyjä saimaannorpan keskeisimmällä levinneisyysalueella.

Norppia on viimeisen kanta-arvion mukaan noin 410 yksilöä.