1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ihmiskauppa

Työoikeussotkuista epäilty siivousfirma kiistää työntekijöiden hyväksikäytön

Yle ei ole nähnyt palkkakuitteja tai tuntilistoja eikä tavoittanut yhtiön johtoa.

Yhtiö kiistää tiedotteessaan väärinkäytökset 3,5 viikkoa alkuperäisen uutisoinnin jälkeen. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Väärinkäytöksistä epäilty siivousfirma SMC Palvelut kiistää työntekijöidensä hyväksikäytön.

Helsingin Sanomien 5. heinäkuuta julkaiseman artikkelin mukaan (siirryt toiseen palveluun) poliisi epäilee kahta siivousyritys SMC Palveluita pyörittävää henkilöä ihmiskaupasta ja kiskonnan tapaisesta työsyrjinnästä. Artikkelissa kerrottiin poliisin epäilevän henkilöitä lisäksi törkeästä kirjanpitorikoksesta ja törkeästä velallisen epärehellisyydestä.

Myös Yle on kertonut aiheesta verkkosivuillaan:

Helsingin Sanomien jutussa esiintyi SMC Palvelujen entisiä työntekijöitä, jotka kertoivat maksamattomista palkoista, ylipitkistä työpäivistä, riittämättömistä tauoista, vapaapäivien puuttumisesta, työntekijöiden majoittamisesta siivouskohteissa, uhkailusta ja väkivallasta.

SMC Palveluiden tiedotteen mukaan monet jutussa esitetyt tiedot olisivat virheellisiä. Yhtiön nimissä lähetetty tiedote saapui noin 3,5 viikkoa alkuperäisen uutisoinnin jälkeen.

Yhtiö kiistää jättäneensä palkkoja maksamatta jutussa esiintyneille henkilöille. Yhtiö kertoo, että sen esimiehet eivät ole vaatineet kenenkään työntekijän turvapaikkapuhuttelupöytäkirjoja nähtäväksi. Yhtiön mukaan kukaan ei ole yöpynyt tai asunut – ainakaan yrityksen luvalla – siivouskohteisiin kuuluvissa kouluissa ja päiväkodeissa.

Yle ei ole tavoittanut yhtiön johtoa. Yle ei myöskään ole nähnyt yhtiön palkkakuitteja tai tuntilistoja.