Yhdysvallat siirtää joukkojaan Saksasta mahdollisesti Baltiaan ja Puolaan, lisäksi Belgiaan ja Italiaan

Lähes puolet Saksasta vedettävistä joukoista jää Eurooppaan.

Yhdysvallat
Presidentti Donald Trump pitää koronakatsausta Valkoisen talon lehdistöhuoneessa.
Presidentti Donald Trump ilmoitti kesäkuussa Yhdysvaltojen vetävän joukkojaan pois Saksasta. Jim Watson / AFP

Yhdysvallat vähentää joukkojaan Saksassa 11 800:lla. Kuitenkin lähes puolet Saksasta pois siirrettävistä pysyy Euroopassa.

6 400 sotilasta palaa Yhdysvaltoihin ja 5 400 sijoitetaan muihin Euroopan maihin. Pentagonin mukaan joukkoja sijoitetaan Puolaan ja väliaikaisesti Baltian maihin, jos sopimus saadaan vietyä loppuun. Lisäksi Yhdysvallat siirtää pysyvästi sotilaitaan Belgiaan ja Italiaan.

Viime vuonna tehdyn sopimuksen perusteella Yhdysvallat sijoittaisi noin tuhat sotilasta Puolaan. Puola on halunnut Yhdysvaltojen joukkoja maaperälleen.

Puolustusministeri Mark Esper sanoi tiedotustilaisuudessa, että osa Yhdysvaltojen joukoista siirretään Mustanmeren alueelle ja osa mahdollisesti väliaikaisesti Baltiaan.

Yhdysvaltojen joukkojen päämaja Euroopassa siirtyy samalla Saksan Stuttgartista Belgiaan.

Lisää aiheesta:

Kirjeenvaihtajalta: Yhdysvaltain päätös vetää tuhansia sotilaita Saksasta näyttää kostolta – suurin häviäjä on Saksan näkökulmasta Yhdysvallat itse

Yhdysvaltain viranomaiset totesivat keskiviikkona suunnitelman maksavan miljardeja dollareita ja sen toteuttamisen kestävän useita vuosia. Ensimmäiset joukkojen siirrot alkavat lähikuukausina. Kuitenkin suurempien joukkojen siirto vie kokonaisuudessaan vuosia.

Suunnitelman mukaan Saksaan jää noin 25 000 amerikkalaista sotilasta.

Presidentti Donald Trump ilmoitti kesäkuussa, että Yhdysvallat vetää joukkojaan pois Saksasta. Trump on ollut tyytymätön Saksan puolustuspanostuksiin.

Korjattu klo 19.20: Trump on tyytymätön siihen, minkä suuruinen Saksan puolustusbudjetti on, ei siihen, miten Saksa maksaa jäsenmaksuja Natolle.

Lue myös:

Saksan osavaltiot vetosivat USA:n kongressiin joukkojen supistamisen peruuttamiseksi

Trump puolittaa Saksan amerikkalaisjoukot – Naton pääsihteeri: USA:n läsnäolo Euroopassa on tärkeää kaikille

Lähteet: AP, Reuters