Viisi asiaa, joista keskustan puheenjohtajakisaan lähtenyt Annika Saarikko tunnetaan

Keskustan puheenjohtajasta äänestetään syyskuun puoluekokouksessa Oulussa.

Annika Saarikko
Kuvassa Helsingin keskustassa on Keskustan Annika Saarikko, joka on parhaillaan perhevapaalla. Saarikko palaa työhönsä tiede- ja kulttuuriministeriksi elokuussa.
Saarikon ratkaisua puheenjohtajakisaan lähdöstä odotetaan tänään. Silja Viitala / Yle

Ministerin tehtäviin ensi viikolla palaava kansanedustaja Annika Saarikko piti tänään tiedotustilaisuuden, josta tuli lähtölaukaus keskustan puheenjohtajakisalle.

Toistaiseksi Saarikon lisäksi ehdolla on istuva puheenjohtaja Katri Kulmuni, joka on viettänyt kesää valmistautumalla syyskuun puoluekokoukseen kiertämällä toritapahtumia ympäri Suomen.

1. Puheenjohtajakisan ennakkosuosikki

Keskustan sisällä paine Saarikon ilmoittautumista kohtaan oli kova.

Suosio näkyi eri medioiden kyselyissä, joissa Saarikko nousi Kulmunia suositummaksi ehdokkaaksi siitä huolimatta, että Saarikko ei ollut kyselyiden tekohetkellä ilmoittautunut kisaan.

Ylen kysyessä heinäkuun alussa keskustavaikuttajien suosikkia puheenjohtajaksi Saarikko sai Kulmunia suuremman kannatuksen. Ylen kyselyssä Saarikkoa kannatti 47 prosenttia ja Kulmunia 38 prosenttia vastanneista.

Samansuuntaisia tuloksia ovat antaneet myös MTV Uutisten (siirryt toiseen palveluun) ja Iltalehden (siirryt toiseen palveluun) kyselyt keskustaväelle.

Työntöä puheenjohtajaksi oli jo viime vuonna, mutta Saarikko ei hakenut tehtävään toisen poikansa syntymän takia. Sen sijaan Saarikko tuki julkisesti Kulmunin vastaehdokasta, puolustusministeri Antti Kaikkosta.

2. Kaksinkertainen ministeri

Viime eduskuntavaaleissa Saarikko valittiin kolmannelle kaudelleen Varsinais-Suomen vaalipiiristä.

Kuluneen vuoden Saarikko on ollut sivussa politiikan myllerryksestä. Ensi viikon torstaina Saarikko palaa perhevapaalta hallitukseen tiede- ja kulttuuriministeriksi Hanna Kososen (kesk.) tilalle.

Sipilän hallituksessa Saarikko toimi perhe- ja peruspalveluministerinä. Saarikko aloitti tehtävässä hallituskauden puolivälissä Juha Rehulan (kesk.) jälkeen.

Perhe- ja peruspalveluministerinä Saarikon aika kului sote-reen kiskomiseen. Juha Sipilän (kesk.) hallituksen uudistus karahti lopulta kiville, mutta Saarikko sai työstään myös kiitosta sote-valmisteluun osallistuneilta virkamiehiltä ja kansanedustajilta läpi puoluekentän.

Kyselytunneilla Saarikko oli usein yksin tulessa vastaamassa yhä monimutkaisemmaksi muuttuvaa sote-uudistusta kohtaan esitettyyn kritiikkiin.

3. Uran alku Väyrysen tallissa

Ylen kyselyssä Saarikkoa puheenjohtajaksi tukevat keskustavaikuttajat nostivat yhdeksi 36-vuotiaan Saarikon valtiksi pitkän kokemuksen poliittisista tehtävistä.

Saarikon varsinainen poliittinen ura alkoi 25-vuotiaana Paavo Väyrysen (kesk.) lehdistöavustajana 2009, kun Väyrynen toimi ulkomaankauppa- ja kehitysministerinä. Sen jälkeen Saarikko siirtyi erityisavustajaksi sosiaali- ja terveysministeriöön ja pääministeri Mari Kiviniemen (kesk.) kabinettiin.

Puolueen varapuheenjohtajaksi Saarikko nousi jo 26-vuotiaana. Varapuheenjohtajana Saarikko toimi vuodet 2010–2016.

Varapuheenjohtajana Saarikko pääsi mukaan keskustavaikuttajien sisäpiiriin, jonka puheenjohtaja Juha Sipilä loi ympärilleen valintansa jälkeen vuonna 2012.

4. Gradu Vanhasen avioerojulkisuudesta

Saarikko valmistui filosofian maisteriksi Turun yliopistosta vuonna 2013 pääaineenaan mediatutkimus.

Gradun aiheena oli pääministerinä ja keskustan puheenjohtajana toimineen Matti Vanhasen avioerojulkisuus.

Ylen haastattelussa vuonna 2017 Saarikko arvioi, että olisi voinut valita aiheen toisinkin, jos olisi tiennyt tekevänsä sen loppuun kansanedustajana.

5. Punamultapari asuu kaupungissa ja maalla

Saarikon puoliso on valtiovarainministeriön demaritaustainen virkamies Erkki Papunen, joka jää puolestaan perhevapaalle Saarikon palatessa ministerin tehtäviin.

Saarikko myi keväällä puolisonsa kanssa kodin Turusta. Toiseksi kodiksi on nyt remontoitu Saarikon edesmenneen isän maatalo Varsinais-Suomen Oripäässä. Toinen koti on pääkaupunkiseudulla.

Ministeriarjen kiivas tahti on mietityttänyt 5-vuotiaan pojan ja kohta vuoden ikäisen vauvan äitiä. Keskustan puheenjohtajana tahti kiihtyisi entisestään.

Saarikko on todennut aiemmin useaan otteeseen vuoden aikana, että ei ole käytettävissä tehtävään. Kulmunin ero valtiovarainministerin tehtävästä viestintäkoulutuskohun seurauksena muutti kuitenkin asetelmia.

– Koska tilanne on monen mielessä muuttunut, niin minä olen velvoitettu pohtimaan asiaa, Saarikko sanoi Ylen haastattelussa kesäkuussa.

Lisää aiheesta:

Annika Saarikko kertoo torstaina, lähteekö keskustan puheenjohtajakisaan

Ylen kysely keskustavaikuttajille: Annika Saarikko on Katri Kulmunia suositumpi keskustan puheenjohtajaksi

Annika Saarikko harkitsee puheenjohtajakisaan lähtöä elokuuhun – poliittinen todellisuus muuttui äitiysloman aikana: "Oikein mikään ei ole entisellään"

Analyysi: On vain ajan kysymys, milloin keskustan puheenjohtajakisa käynnistyy – eikä se ole mikään ihme