Opiskelija-asunnot kiven alla Kokkolassa

Opiskelija-asuntoja on vähän kysyntään nähden.

Kokkolassa opiskelija-asunnot sijaitsevat noin kahden ja puolen kilometrin päässä kampukselta. Tässä Tankkari 2 Herman Renlundinkadulla. Kuva: Heini Holopainen / Yle

Ammattikorkeakoulu Centrian lukukausi alkaa 24. elokuuta, mutta moni joutuu etsimään majapaikkaa vapailta markkinoilta, sillä kaikille opintonsa aloittaville ei ole tarjolla opiskelija-asuntoa Kokkolasta.

Opiskelija-asuntoja välittävälle Centria Housingille (siirryt toiseen palveluun) on heinäkuun loppuun mennessä saapunut yli 200 asuntohakemusta. Elokuuksi vapautuu kuitenkin vain kuutisenkymmentä asuntoa.

Syyskuussa tilanne helpottuu Kokkolassa hieman, sillä joitakin asuntoja vapautuu opiskelunsa lopettaneilta ja uusi opiskelija-asuntola Tankar kakkonen valmistuu. Siinä on tarjolla vajaat 30 uutta yksiötä.

Suurin osa opiskelija-asunnoista on ammattikorkeakoulu Centrian opiskelijoiden käytössä, osassa asuu myös toisen asteen opiskelijoita.

Opiskelijoiden asuntotilanne on ollut useana vuonna hankala, sillä vanhat soluasunnot on purettu ja tilalle on alettu rakentaa yksiöitä. Tänä vuonna uudet Tankar-asuntolat lopulta valmistuvat.

Aiemmin opiskelija-asuntoja on Kokkolassa ollut tarjolla noin 550. Nykyopiskelijat kuitenkin arvostavat omaa rauhaa ja yksiöitä, joten vanhoja soluasuntoja on purettu. Tilalle ei saada aivan yhtä montaa yksiötä, kertoo kiinteistösihteeri Johanna Kalliokoski Kokkolan Talohoidosta.

Opiskelija-asuntoja välittävällä Centria-Housingilla on vuokrattavanaan runsaat 400 yksiötä, kaksiota ja soluasuntoa. Vuoden vaihteeseen mennessä määrä nousee vajaaseen viiteen sataan, kun kaikki rakenteilla olevat opiskelija-asunnot valmistuvat Hakalahteen Banerikadulle.