Ministeriön Varhila: Muutosta maskilinjaukseen ei ole vireillä – "Jos tilanne muuttuu, asiaa tarkastellaan uudelleen"

Kansliapäällikkö Kirsi Varhila arvioi, että tartuntauhka kasvaa kuun vaihteessa. Rajoituksia puretaan jälleen elokuun alussa.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapällikkö Kirsi Varhila toukokuussa Ylen erikoislähetyksen vieraana. Kuva: Silja Viitala / Yle

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila sanoo Ylelle, ettei ministeriössä juuri nyt valmistella muutosta hallituksen kasvomaskilinjaukseen.

Hallitus linjasi kesäkuun alussa, ettei se anna suositusta kasvomaskien käytöstä Suomessa.

– Suomessa on ollut hyvin vakaa ja rauhallinen tautitilanne, ja se on ollut sitä koko kesän, Varhila sanoo.

– Toki valtioneuvosto jätti varauman omaan päätökseensä, että mikäli tilanne muuttuu, niin sitä (linjausta) tarkastellaan uudelleen. Ja näin varmasti tehdään. Tässä seurataan hyvin tarkkaan, mihin suuntaan tautitilanne kehittyy Suomessa.

Keskustelu kasvomaskeista on ottanut jälleen vauhtia alkuviikosta. Esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen sanoi tiistaina Ylen aamun haastattelussa, että käyttösuosituksia mietitään aktiivisesti.

Varhilan mukaan suosituksen päivittämisestä ei ole kuitenkaan käyty keskustelua ministeriön ja THL:n välillä.

"On todettava, että uhka kasvaa"

Kuun vaihtuminen tarkoittaa jälleen erilaisten koronasuositusten ja -rajoitusten purkautumista.

Lapset palaavat kouluihin ja etätyösuosituksista luovutaan monilla työpaikoilla. Myös yli 500 hengen kokoontumiset sisätiloissa ovat jälleen mahdollisia elokuun alusta.

– Kyllä uhka kasvaa, se on todettava, kansliapäällikkö Varhila arvioi.

– Ravintoloiden osalta näyttää siltä, että on menty aika kauniisti. Ainakaan meillä ei ole tiedossa, että sieltä olisi lähtenyt tautikehitystä liikkeelle. Jos muutkin toimijat toimivat hienosti ja muistamme hyvät turvasäännöt, niin tilanne on helpompi. Mutta jos ne unohtuvat, uhat ovat suuret.

Varhilan mukaan Suomessa seurataan tarkkaan myös Euroopan tilannetta ja muiden maiden rajoituksia.

Heinäkuun lopulla esimerkiksi Itävalta, Belgia ja Englanti ovat tiukentaneet maskisuosituksia ja määränneet jopa pakkoja.

– Meille paras vertailukohta on muut Pohjoismaat. Norja, Tanska ja Islanti ovat toimineet hyvin samalla tavalla kuin Suomi. Nyt kun valmiuslaki ei ole käytössä, on erittäin vaikea ajatella, että lainsäädännöllä voitaisiin velvoittaa maskin käyttöön. Eli olisi lähdettävä suosituspohjalta, Varhila sanoo.

Aiheesta voi keskustella torstai-iltaan klo 23 asti.

Lue myös: