Neljä 16-21-vuotiasta nuorta pidätettiin Hongkongin kiistellyn turvallisuuslain perusteella: Vaativat somessa itsenäistymistä

Kyseessä ovat ensimmäiset pidätykset nettikirjoittelusta uuden lain aikana.

Hongkong
Demokratiaa kannattavia aktivisteja mielenosoituksessa Hongkongissa 12. kesäkuuta.
Hongkongissa on osoitettu kesän aikana mieltä uutta turvallisuuslakia vastaan. Jerome Favre / EPA

Hongkongissa poliisi on pidättänyt neljä nuorta sosiaalisessa mediassa lähetettyjen viestien takia.

Poliisin mukaan nuoret ovat ajaneet netissä Hongkongin irtautumista Kiinasta ja heidät pidätettiin uuden ja kiistellyn turvallisuuslain perusteella.

Pidätetyt kolme miestä ja yksi nainen ovat iältään 16–21 -vuotiaita opiskelijoita.

Poliisin edustaja Li Kwai-Wah sanoi uutistoimistojen mukaan tiedotustilaisuudessa, että pidätetyt olivat ilmoittaneet sosiaalisessa mediassa perustaneensa Hongkongin itsenäistymistä ajavan järjestön.

– He sanoivat haluavansa perustaa Hongkongin tasavallan ja olevansa valmiit taistelemaan sen puolesta. He sanoivat haluavansa yhdistää kaikki Hongkongin itsenäisyyttä tavoittelevat ryhmät, Li kertoi.

Ensimmäiset pidätykset protestien ulkopuolella uuden lain perusteella

Heinäkuun alussa voimaan tulleen turvallisuuslain pelätään heikentävän merkittävästi hongkongilaisten kansalaisoikeuksia ja alueen erityisasemaa. Turvallisuuslaki kieltää muun muassa itsenäistymisen vaatimisen Hongkongille.

Turvallisuuslain tarkoituksena on Kiinan mukaan torjua pyrkimykset irtautua keskushallinnosta, valtionvastainen toiminta ja kansallisen turvallisuuden vaarantava salainen yhteistyö vieraiden valtioiden kanssa.

Hongkongissa on järjestetty laajoja protesteja turvallisuuslakia vastaan ja kansainvälinen yhteisö on tuominnut lain.

Lue lisää: Kiinaa uhmaava demokratia-aktivisti Joshua Wong Ylelle Hongkongista: Jos joku pitää ottaa kohteeksi, toivon että se olen minä

Nuorten pidätykset ovat ensimmäiset turvallisuuslain perusteella tehdyt pidätykset protestien ulkopuolella. Poliisi ei kertonut nuorten henkilöllisyyksiä tai sitä mihin ryhmään he kuuluvat.

Hieman ennen turvallisuuslain voimaan tuloa hajotettu Studentlocalism-järjestö kuitenkin ilmoitti Facebookissa, että pidätetyt ovat järjestön entisiä jäseniä. Yksi heistä on Hongkongin median mukaan järjestön entinen johtaja.

Lue lisää:

Hongkongin kiistellyn turvallisuuslain vaikutuksista lisätietoa: turvallisuusjoukot voivat estää alueelta poistumisen

Henriksson: Suomi on käytännössä jäädyttänyt Hongkongin kanssa tekemänsä luovutussopimuksen

Lähteet: AP, Reuters