Rokualla on sytytetty nuotioita metsäpalovaroituksen aikaan – Metsähallitus kehottaa varovaisuuteen

Yleisesti retkeilijät osaavat kuitenkin säännöt. Metsähallitus sallii nyt telttailun aiempaa useammalla taukopaikalla.

kansallispuistot
Näkymä saderintamaan Pookivaaran näkötornista Rokualla.
Rokua on luontokohde melko lähellä Oulua. Kävijöitä on tänä kesänä ollut runsaasti muttei ruuhkaksi asti. Kuva Pookivaaran näköalatornista.Ismo Lampi / Metsähallitus

Utajärvellä sijaitsevalla luontokohde Rokualla muistutetaan luonnossa liikkujia yleisistä säännöistä kansallispuistossa.

Alueella on huomattu, että alkukesästä on tehty metsäpalovaroituksesta huolimatta nuotioita. Rokuan maasto on erityisen syttymisherkkää, joten tulenteko on siellä ehdottoman kiellettyä metsäpalovaroituksen aikaan, myös hormillisissa tulisijoissa.

– Tämä näkyi varsinkin silloin, kun koronarajoitusten aikana kodat olivat suljettuina. Laittomia nuotioita oli muun muassa Pookivaaralla, kertoo asiakasneuvoja Heli Suurkuukka Metsähallituksen Luontopalveluista.

Suurkuukan mukaan nuotioita pystyttiin sytyttämään, koska puuvajat olivat lukitsemattomina. Myöhemmin kesällä tätä ongelmaa ei ole ollut.

Maastopyöräilijöille on myös tehty uusia kylttejä muistutukseksi siitä, että kansallispuistossa saa ajaa vain pyöräilyyn sallituilla reiteillä. Metsähallituksessa on kuitenkin huomattu, että pääosin alueella liikkujat retkeilevät hyvin siististi.

Rokuallakin kotimaanmatkailun suosio on näkynyt alueen huoltotöissä. Metsähallituksen Luontopalvelujen mukaan taukopaikkojen huoltoväliä on jouduttu tihentämään. Varsinaista ruuhkaa poluilla ei kuitenkaan ole ollut.

Alueen telttailumahdollisuuksia on parannettu tänä kesänä. Nyt telttailla voi kaikilla virallisilla taukopaikoilla, kun aiemmin se sallittiin vain Pitkäjärven taukopaikalla.

Lisäksi Rokuan kansallispuiston viereiselle suojelualueelle, Saarisen taukopaikan läheisyyteen valmistuu piakkoin uusi ulkohuussi sekä pöytäryhmä.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun)