Turisteja ei kesäkuussa Suomessa nähty – ulkomaisten matkailijoiden yöpymiset edelleen synkällä tasolla

Majoitusliikkeitä pitivät pystyssä suomalaiset, jotka lähtivät liikkeelle rajoituskuukausien jälkeen.

majoitus- ja ravitsemistoiminta
Kuvassa on Helsingin Senaatintorin jättiterassi heinäkuussa 2020.
Suomalaiset lähtivät kesäkuussa liikkeelle, mutta turisteja ei maassamme juuri nähty.Silja Viitala / Yle

Kesäkuu oli suomalaisille majoitusliikkeille katastrofaalinen. Turismi oli koronaepidemian vuoksi jäissä, eikä maassamme juuri ulkomaalaisia nähty.

Tilastokeskuksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan ulkomaisten matkailijoiden yöpymiset romahtivat kesäkuussa 93 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Heille tilastoitiin 40 000 yöpymistä.

Luku pysytteli lähes yhtä alhaalla kuin huhti–toukokuussa.

Lohtua majoitusyrityksille toivat ne reilut miljoona yötä, jotka suomalaiset viettivät kesäkuussa muualla kuin kotonaan. Silti suomalaisten yöpymisissä majoitusliikkeissä oli 38 prosenttia pudotusta.

Suomalaiset lähtivät kuitenkin kesäkuussa jo selvästi reippaammin liikkeelle kuin huhti–toukokuussa, jolloin kotimaanmatkailu sukelsi 74–86 prosenttia.

Kun mukaan lasketaan niin suomalaiset kuin ulkomaalaiset, yöpymisluvut olivat 52 prosenttia pienemmät vuodentakaiseen verrattuna.

Virolaiset suurin ulkomaalainen yöpyjäryhmä

Suurin vähennys koettiin saksalaisten yöpymisissä, joiden yöpymisiä oli 95 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden kesäkuussa.

Suurin ulkomaalaisten ryhmä olivat virolaiset 7 900 yöpymisellään. Toiseksi suurimpana olivat norjalaiset 4 200 yöpymisellä. Kolmantena olivat saksalaiset 4 100 yöpymisellä ja neljäntenä ruotsalaiset 2 200 yöpymisellä.

Luvut ovat Tilastokeskuksen majoitustilaston ennakkotietoja. Ne on kerätty majoitusliikkeiltä, joissa on vähintään 20 vuodepaikkaa tai sähköpistokkeella varustettua matkailuvaunupaikkaa.

Lue myös:

Kotimaanmatkalle rynnistävät nyt nuoret aikuiset ja lapsiperheet – lomasuunnitelmat jäävät viime tinkaan, ja maastopyörät viedään käsistä

Venäläisturistit malttamattomina – yrittävät varata Suomesta majoitusta jo heinäkuulle, vaikka rajan aukeamisesta ei ole tietoa

Hallitukselta neljä miljoonaa tukea kotimaan matkailuun – elinkeinoministeri Lintilä: koronasta toipuminen vaatii yhteistyötä

Kotimaanmatkailussa orastavia elpymisen merkkejä toukokuussa – tilanne silti yhä synkkä