Puiden karsiminen sähkölinjoilta on vähentänyt sähkökatkoja Imatralla – projekti jatkuu, vaikka leuto talvi hidastikin raivaustöitä

Imatralla käynnissä olevaan Puista vapaa sähkölinja -projektiin etsitään mukaan metsänomistajia. Kenenkään metsään ei kosketa ilman lupaa.

Imatra
Skoterspår under högspänningsledningar.
Imatralla on meneillään projekti, jossa puita raivataan pois sähkölinjojen lähettyviltä.Linus Hoffman/Yle

Imatralla puiden raivaaminen sähkölinjoilta on vähentänyt selvästi lumimyräköiden ja myrskyjen aiheuttamia tuhoja.

Viime joulukuun Aapo-lumimyräkän aikana Imatran seudun sähkönsiirrolla oli vain muutama viankorjauskeikka. Myös kesäkuun lopussa jyllänneestä matalapainemyrskystä selvittiin Imatralla vähemmällä työllä kuin ympäröivissä verkkoyhtiöissä.

Leuto talvi hidasti Puista vapaa sähkölinja -projektin etenemistä, sillä pehmeässä maaperässä työkoneet tarvitsevat alleen pakkasta ja lumikerroksen.

Imatran Seudun Sähkönsiirto Oy:n käyttöpäällikkö Erkki Tiippana kertoo, että Imatralla kiitettävän moni metsänomistaja on lähtenyt mukaan Puista vapaa sähkölinja -projektiin, joka alkoi viime vuoden alussa.

– Puihin ei kosketa ilman omistajan lupaa, Tiippana muistuttaa.

Tämän vuoden loppuun mennessä Imatralla on tavoitteena karsia lisää puita sähkölinjojen läheisyydestä niin, että puista vapaata aluetta on yhteensä kaikkiaan 500 kilometrin verran.

Puista vapaa sähkölinja ei tarkoita automaattisesti häiriötöntä sähkönjakelua myrskysäällä.

– Vikakohteita on kuitenkin vähemmän ja sähköt saadaan palautettua huomattavasti nopeammin, Tiippana lisää.