1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Polttoaineiden hinnat

Bensiinin hinta nousee lauantaina – yrittäjät eivät ole huomanneet ylimääräistä hamstrausta

Polttoaineenveron korotus nostaa dieselin ja bensiinin hintoja.

Polttoaine on ollut kesän aikana normaalia halvempaa. Kuva: Jouni Kirvesmies / Yle

Polttoaineveron korotus nostaa dieselin ja bensiinin hintoja 6–7 senttiä litralta. Korotus tulee voimaan lauantaina. Suomen bensiinikauppiaiden liiton hallitukseen kuuluva Neste Mikkelin kauppias Janne Rintala ei ole huomannut ylimääräistä hamstrausta, vaikka hintojen nousu on yleisesti tiedossa.

– Se on enemmänkin herättänyt paljon keskustelua tankkaajien keskuudessa, sanoo Janne Rintala.

Yrittäjä muistuttaa, että polttoaine on ollut poikkeuksellisen halpaa jo pidemmän aikaa. Hintataso oli ennen koronaikaa korkeampi.

Mäntyharjun ST1 huoltoaseman yrittäjä Veli-Pekka Partonen ei ole myöskään huomannut, että ihmiset olisivat erityisesti hamstranneet polttoainetta ennen lauantaina.

– Pitää olla tiedossa aika raju nousu, että ihmiset alkavat reagoimaan hintoihin, sanoo Veli-Pekka Partonen.

Partosen mukaan polttoaineiden hinta nousee yleensä asteittain eikä vero mene suoraan hintoihin. Yrittäjät seuraavat markkinoita ja kilpailijoiden toimenpiteitä.

Nesteeltä puolestaan vakuutetaan, että pulaa polttoaineesta ei tule. Asemilla ja kuljetuksissa on varauduttu kysynnän kasvuun.

Kotimaanmatkailu näkyy, mutta tilanne on kaukana normaalista

Koronakevään jälkeen lisääntynyt kotimaanmatkailu on näkynyt yrittäjien mukaan myös Mikkelissä ja Mäntyharjulla.

– Se on näkynyt myös meillä vaikka sijaintimme onkin kaupungin sisällä eikä ison tien varrella. Lisääntynyt liikkujien määrä on näkynyt kaikessa tekemisessä, sanoo Janne Rintala.

– Polttoainetta on mennyt enemmän kuin normaalisti, kertoo myös Mäntyharjun ST1 huoltoaseman yrittäjä Veli-Pekka Partonen.

Janne Rintalan mukaan tilanne on kuitenkin vielä kaukana normaalista. Koronakriisin alkaessa hekin joutuivat lomauttamaan työntekijöitään, kun liikevaihto suli alta. Tilanne on kuitenkin parantunut pikku hiljaa ja lomautetut on kutsuttu takaisin töihin.

– Ihmiset ovat palanneet asioimaan ja ruokailemaan huoltoasemalle ja se lämmittää mieltä, kertoo kahdeksan vuotta yrittäjänä toiminut Janne Rintala.