Tampereella saa sirotella vainajan tuhkat suositun puiston kupeessa – seurakunta saa palautetta koiranulkoiluttajista ja kaljoittelijoista

Omaisia toisinaan häiritsee, kun uurnamatkalla Tampereen Arboretumissa on auringonottajia.

Tuhkan sirottelu
Pajaniemen alue Hatanpään Arboretumissa toimii myös tuhkansirottelupaikkana.
Mihin tahansa ei tuhkaa saa sirotella, vaan siihen tarvitaan lupa maa- tai vesialueen omistajalta. Tampereella valittiin uudeksi sirottelualueeksi niemennokka Pyhäjärven rannassa.Miikka Varila / Yle

Vainajien tuhkaaminen yleistyy, ja esimerkiksi Tampereella tuhkataan yli 80 prosenttia vainajista. Mutta mitä tehdä tuhkalle?

Kaikki eivät halua uurnahautaa eivätkä sijaa seurakunnan muistolehdosta.

Tampereen sirottelupaikka on ollut ja on vieläkin Näsijärvellä Siilinkarin takana. Sinne pääsee kuitenkin vain veneellä.

– Kaupunki ja seurakunnat neuvottelivat uudesta paikasta. Sen tuli olla esteetön, helposti saavutettava ja puisto, kertoo Tampereen ev. lut. seurakuntayhtymän hautaustoimenpäällikkö Jyrki Lehtonen.

Paikka löytyi Pyhäjärven rannasta Hatanpäältä, kaupunkilaisten suosiman Arboretumin Pajaniemestä.

Uusi sirottelualue otettiin käyttöön noin vuosi sitten, ja sen merkkinä Pajaniemessä on pieni kyltti. Sieltä tuuli tai vesi vie tuhkan Pyhäjärveen.

Jotkut kokevat epämukavana, että sirottelupaikka tuli niemeen, jossa kaupunkilaiset ovat aina tottuneet nauttimaan Arboretumin ilta-auringosta.

– Meille tulee palautetta koiranulkoiluttajista, auringonottajista ja jonkin verran kaljoittelijoistakin, kertoo Jyrki Lehtonen.

Vain tuhkaa – ei kukkia tai muistoesineitä

Yle Tampereen toimittaja ei saanut Pajaniemestä yhtään poikkipuolista kommenttia siellä käydessään. Liikkeellä tosin sattui silloin olemaan vain lenkkeilijöitä tai koiranulkoiluttajia.

Sen sijaan aluetta hoitavat puutarhurit kuulevat moitteita.

– On siitä ollut monenmoista polemiikkia. Kysellään, mitä ihmeen väkeä siellä istuskelee. Paikan kyltistä on tullut palautetta. Sijoituspaikastakin valitetaan, luettelee puutarhuri Minna Salonen.

Sirottelualueen kyltti oli aiemmin kauempana. Puutarhurin mukaan ajatus oli, ettei kyltti näkyisi kaikissa omaisten ottamissa valokuvissa.

– Nyt kyltti on siirretty lähemmäs. Ajateltiin, että kun se siirretään lähelle, ihmiset ymmärtäisivät vähän niin kuin rauhoittaa aluetta. Mutta eivät sitä kaikki ymmärrä sittenkään, Salonen toteaa.

Jyrki Lehtonen kertoo, ettei sirottelupaikalla ole tarkoituksella mitään rakennelmia eikä esimerkiksi ristiä. Paikalle ei saa jättää myöskään kukkia eikä muistoesineitä – Pajaniemeen jää vain vainajan tuhka.

Puisto kuuluu kaikille

Jyrki Lehtonen muistuttaa, että Arboretum ja Pajaniemi sen sisällä kuuluu kaikille.

– Se on puisto ja kaikilla on lupa liikkua puistossa. Sirottelupaikan siirtämisestä ei ole neuvoteltu.

Tuhkaa saa sirotella edelleen myös Siilinkarin taakse Näsijärveen eikä siihen tarvita erillistä lupaa. Luvan kanssa tuhkan voi viedä Messukylän hautausmaan sirottelualueelle, ja uusi alue on tulossa Kalevankankaalle.