1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. teatteri

Teatterissa ei pussailla ja halailla entiseen malliin – kausi alkaa koronatauon jälkeen poikkeusjärjestelyin

Teattereissa näytellään tänä syksynä puolityhjille saleille turvallisuussyistä.

Koronakriisi laittoi teattereiden esitysaikatauluja ja ohjelmistoja uusiksi. Musikaalikomedian Päiväni murmelina ensi-iltaa jouduttiin siirtämään. Kuva harjoituksista. Kuva: Esa Syväkuru / Yle

Koronapandemia kuritti teattereita kuukausien ajan.

Maaliskuussa ovet suljettiin, esityksiä peruttiin ja väkeä lomautettiin. Kesäteattereistakin suurin osa laittoi kesäksi lapun luukulle.

Nyt tilanne näyttää jo valoisammalta.

Helsingin kaupunginteatterissa harjoitellaan parhaillaan Päiväni murmelina-musikaalikomediaa. Näyttelijöistä voi aistia pitkän tauon jälkeisen innostuksen.

– Tunnelma on todella jännittynyt, odottava ja toiveikas. Meillä kaikilla on kova halu palata ihmisten luokse, sanoo Helsingin kaupunginteatterin johtaja Kari Arffman.

"Nyt odotetaan putoavaa taivasta."

Kari Arffman

Viime syksystä moni asia on muuttunut.

– Nyt odotetaan putoavaa taivasta, Arffman nauraa ja viittaa Asterix-albumin nimeen.

Se tarkoittaa, että teattereissa seurataan tarkkaan koronauutisia ja viranomaisten tiedotteita tautitilanteesta. Ne vaikuttavat siihen, minkälainen esityskaudesta tulee.

– Tällä hetkellä on mielekästä avata teatterit, koska koronatilanne on Suomessa niin hyvä, Suomen Teatterit ry:n toiminnanjohtaja Tommi Saarikivi toteaa.

Teattereiden ohjelmistoja ja aikatauluja on suunniteltu uusiksi.

Esimerkiksi Päiväni murmelina -ensi-iltaa jouduttiin siirtämään. Näin saatiin tilaa Pienelle merenneidolle. Sen esitykset keskeytyivät keväällä.

Samoin helsinkiläisessä KOM-teatterissa keskeytynyt Poika-näytelmä jatkaa lisäesityksin elokuussa.

Katsomoja ei myydä tupaten täyteen

Teattereiden syyskausi alkaa tänä vuonna poikkeusjärjestelyin.

Espoon Kaupunginteatterissa saa Suomen kantaesityksensä Stefano Massinin menestysnäytelmä Lehman-trilogia heti elokuun alussa.

Lehman-trilogian kantaesitys on Espoossa 1.8. Kuva: Kalevi Rytkölä / Yle

Vaikka rajoituksien purku mahdollistaa yli 500 henkilön tilaisuudet erityisjärjestelyin, teatterit ottavat varman päälle turvavälien takaamiseksi.

Espoossa katsomopaikoista täytetään vain kolmasosa.

Helsingin kaupunginteatterissa suuren näyttämön saliin mahtuu normaalisti 900 katsojaa, nyt katsojamäärän raja tulee olemaan 500. Kansallisteatterissa reilusti alle sen.

Kaikki teatterit vakuuttavat, että näytöksiin voi tulla luottavaisin mielin. Käytössä ovat tehostetut turvatoimet ja teattereiden saamat tuoreet turvallisuusohjeistukset.

Löydät ne täältä. (siirryt toiseen palveluun)

Katsojien välissä on oltava 1-2 metrin turvaväli. Siksi katsomoita ei myydä täyteen. Kuva: Esa Syväkuru / Yle

Teatterit ovat joutuneet pohtimaan suhtautumistaan myös vilkkaana käyvään kasvomaskikeskusteluun.

– Maskien käyttöä on mietitty. Toistaiseksi on päädytty siihen, ettei katsojilta niitä edellytetä, teatterinjohtaja Kari Arffman sanoo.

Pärskijöiden jäätävä kotiin

Oireettomuuden vaatimuksesta ei kuitenkaan tingitä.

– Lähtökohta on, että sairaana ei tulla töihin eikä sairaana tulla yleisöön. Lipun saa toiseen esitykseen, jos on oireita, muistuttaa Tommi Saarikivi.

Hän myöntää, että näyttelijälle voi olla erityisen vaikeaa jäädä kotiin harmittomalta vaikuttavan flunssaoireen takia.

– Teatterialalla on perinteisesti tultu niin sanotusti pää kainalossa töihin. Se on meille iso kultuurin muutos, kun nyt täytyy ottaa pienetkin oireet huomioon.

– Yksinkertaisinta on pitää ovet kiinni ja olla tekemättä mitään, mutta elämä ei voi jatkua loputtomasti niin, Kari Arffman toteaa. Kuva: Esa Syväkuru / Yle

Tartuntojen estämiseksi Helsingin kaupunginteatterissa työntekijöiden kulkureittejä on mietitty uusiksi. Eri esitysten näyttelijät muodostavat tiimin, jonka jäsenet pysyvät yhdessä.

Myös näyttämöllä lähikontaktit minimoidaan sekä kättelemistä, halaamista ja pussailua vältetään.

Pelkona koronan toinen aalto

Yleisö on teatteriin jo kaivannut.

Ryhmäteatterin Suomenlinnassa esittämän Ellingin lipunmyynti on ollut vilkasta. Kansallisteatterissa Seela Sellan tähdittämän Hitler ja blondi-näytelmän kaikki syksyn esitykset on jo loppuunmyyty.

Seela Sellan näyttelemä Hitler täyttää syksyllä Kansallisteatterin katsomot. Liput on loppuunmyyty.

Teattereiden harras toive on, ettei koronan mahdollista toista aaltoa tule. Se laittaisi ennestään vaikean taloustilanteen koville ja näkyisi myös lipputuloissa.

– Jos vajaita katsomoita myydään vuoden loppuun asti, siitä tulee 1-2 miljoonaa euroa tappiota, teatterinjohtaja Kari Arffman sanoo.

– Kyllä tästä jännittävä syksy tulee. Taloudellinen epävarmuus on melkoinen, toteaa Suomen Teatterit ry:n toiminnanjohtaja Tommi Saarikivi.

Keväällä koronakriisi teki teattereiden talouteen noin 20 miljoonan euron loven ja syksyllä summa voi kasvaa suuremmaksi, jos mahdollinen toinen aalto pakottaa taas sulkemaan teattereita.

Arffman haluaa olla luottavainen.

– Uhkakuvat on olemassa, mutta pakko on uskoa siihen, että tästä selvitään.

– Ei lyödä hanskoja tiskiin ja katsota, tuleeko rokote vuoden vai kahden päästä. Sovitetaan toiminta siihen tilanteeseen mikä se kulloinkin on. Tehdään se mitä pystytään, Saarikivi jatkaa.