Mies ja nainen epäiltyinä lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä Kouvolassa – uhreina viisi alaikäistä

Vuonna 1973 syntynyt mies on määrätty mielentilatutkimukseen.

lasten seksuaalinen hyväksikäyttö
Kouvolan oikeustalo
Asiaa käsiteltiin Kymenlaakson käräjäoikeudessa heinäkuussa. Arkistokuvassa Kouvolan oikeustalo.Pyry Sarkiola / Yle

Kymenlaakson käräjäoikeus on määrännyt vuonna 1973 syntyneen kouvolalaisen miehen mielentilatutkimukseen ja vaarallisuusarvioon lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä epäiltynä.

Toisena syytettynä on Hyvinkäältä kotoisin oleva, vuonna 1982 syntynyt nainen.

Epäillyt teot ovat tapahtuneet Kouvolassa, ja asianomistajia on viisi.

Kymenlaakson käräjäoikeus on antanut tapauksesta välituomion. Lopullinen tuomio annetaan miehen mielentilatutkimuksen ja vaarallisuusarvion jälkeen.

Asiaa käsiteltiin Kymenlaakson käräjäoikeudessa heinäkuussa neljän päivän ajan. Istunnot oli määrätty salaisiksi.

Liuta syytteitä

Miehelle vaaditaan rangaistusta joulukuun 2018 ja helmikuun 2020 välisenä aikana tehdyistä kahdesta törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Miestä epäillään myös muun muassa pakottamisesta seksuaaliseen tekoon, salakatselusta sekä sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapidosta ja levittämisestä.

Vuonna 1982 syntyneelle naiselle on vaadittu rangaistusta avunannosta törkeään lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön, törkeään sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan levittämiseen, pakottamiseen seksuaaliseen tekoon, salakatseluun sekä lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön.

Lisäksi naiselle on vaadittu rangaistusta perättömästä lausumasta viranomaismenettelyssä.

Tapauksen asiakirjat ja todistelua koskevat tallenteet on määrätty salaiseksi 60 vuodeksi.

Yhä useammin poliisin tietoon

Tilastokeskuksen vuoden 2019 ennakkotietotilastojen mukaan viranomaisten tietoon tulee yhä enemmän seksuaalirikoksia.

Esimerkiksi poliisin tietoon tulleiden raiskausrikosten määrä on kasvanut 2010-luvulla. Suomessa tehtiin vuonna 2019 yhteensä 1450 rikosilmoitusta raiskausrikoksista. Lapsen seksuaalisia hyväksikäyttöjä tuli poliisin tietoon lähes 1800 eli lähes kolmannes enemmän kuin vuonna 2018.

Tilastoista ei voi suoraan päätellä ilmiön laajuutta tai tapausten määrän kasvua, sillä seksuaalirikollisuus on tyypillisesti piilorikollisuutta. Kuvaavampana määrän mittarina pidetään rikosuhritutkimusta.

Rikosuhritutkimus on tehty lasten seksuaalisen hyväksikäytön osalta viimeksi vuonna 2013. Sen mukaan lasten seksuaalinen hyväksikäyttö olisi vähentynyt vuodesta 1980 lähtien, mutta tapaukset tulisivat yhä useammin viranomaisten tietoon.