Lapin hotellit olivat melko tyhjillään kesäkuussa – kotimaiset matkailijat pelastivat täydelliseltä romahdukselta

Hotelliyöpymisiä oli tämän vuoden kesäkuussa vain noin kolmannes siitä, mitä viime vuosina on ollut keskimäärin.

matkailu
hotellihuone
Käytännössä kaikki yöpymiset Lapissa voi laskea kotimaanmatkailijoiden ansioksi, sillä ulkomaalaisten turistien hotelliyöpymisiä oli kesäkuussa alle viisi prosenttia kaikista yöpymisistä.Marjut Suomi / Yle

Hotelli- ja majoitusalalla Lapissa oli vielä hiljaista tämän vuoden kesäkuussa. Esimerkiksi hotelliyöpymisiä oli vain noin kolmannes siitä, mitä viime vuosina on ollut keskimäärin.

Yksittäisistä matkailukunnista Rovaniemi selvisi suhteessa parhaimmin (-64%) ja Sodankylä huonoimmin (-84%), kun verrataan määriä viime vuosien keskiarvoon.

Käytännössä kaikki yöpymiset Lapissa voi laskea kotimaanmatkailijoiden ansioksi, sillä ulkomaalaisten turistien hotelliyöpymisiä oli kesäkuussa vain noin 1 600 eli alle viisi prosenttia kaikista yöpymisistä.

Kuvaaja Lapin hotellien yöpymismääristä kesäkuussa vuosina 2017 – 2020
Jyri Tynkkynen / Yle

Kun lasketaan hotellien lisäksi mukaan kaikki muutkin rekisteröidyt majoituspaikat, pudotus on hieman pienempi. Kaikissa Lapin rekisteröidyissä majoituspaikoissa oli kesäkuussa yöpymisiä lähes puolet vähemmän kuin viime vuonna.

Tilanne on silti parantunut keväästä selvästi. Esimerkiksi huhtikuussa Lapin majoitusliikkeissä rekisteröitiin yöpymisiä 92 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna, ja Kittilässä laskua oli peräti 98 prosenttia.

Lue lisää

Rumat tilastot julki: Korona romahdutti Lapin matkailusta yli 90 prosenttia

Lapin matkailu ajoi maaliskuussa huippuvauhdista seinään: 10 prosentin kasvuvauhti lässähti, turisteista lähti 40 prosenttia

Lapin matkailu kasvoi vielä helmikuussa, vaikka kiinalaiset loistivat poissaolollaan