1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. liikenne

Muut hermostuvat liikenteessä useammin kuin me itse, kertoo kysely – perässä roikkuminen ja rajut ohitukset saavat hermot kiristymään

Kokenut ajo-opettaja seuraa huolestuneena yleisen piittaamattomuuden lisääntymistä liikenteessä.

Vaaralliset ohitukset, perässä roikkuminen ja vilkun unohtaminen ovat edelleen ne varmimmat keinot herättää raivoa kanssa-autoilijoissa. Pohjasyy maltin menettämiselle on yleensä oma kiire. Kuva: Tuomas Hirvonen / Yle

Melkein puolet kaikista tielläliikkujista kertoo kohdanneensa toisten hermostumista liikenteessä.

Vakuutusyhtiö Lähi-Tapiolan teettämän kyselyn mukaan suomalaiset ovat tarkkoja havaitsemaan muiden tielläliikkujien tekemiä mokia.

Tämän vahvistaa kyselykierros pirkanmaalaisen huoltoaseman pihalla.

– Ainakin Lahden tiellä vaikuttaisi riittävän liikenneurpoja. Siellä näkee vaarallisia ohituksia, äkkinäisiä liittymisiä ynnä muuta, Kaisa Rintala sanoo.

Jyri ja Kaisa Rintala kertovat, että kun lapset ovat kyydissä, muuttuu omakin käytös rauhallisemmaksi. Kuva: Miikka Varila / Yle

– Pahimpia ovat vaaralliset ohitukset, kiireessä ja keltaisella viivalla, toteaa jakeluautoa työkseen ajava Janne Mäkinen.

Lähi-Tapiolan kyselyn mukaan vain vajaa viidesosa kaikista tielläliikkujista kertoo itse hermostuvansa liikenteessä vähintään melko usein.

– Ärräpäitä pääsee toisinaan, hermot menevät, Janne Mäkinen sanoo.

Jakeluautoa työkseen kuljettava Janne Mäkelä näkee omien sanojensa mukaan "ihan liikaa" vaarallisia ohituksia tien päällä. Kuva: Miikka Varila / Yle

Lähi-Tapiolan liikenneturvallisuuden johtavan asiantuntijan Markus Niemisen mukaan hyvä uutinen kyselyn tuloksissa on se, että hermot menetetään melko harvoin.

– Se on tärkeää, koska äkkipikaistuksissa voidaan tehdä huonoja päätöksiä ja äkkiliikkeistä seurauksena on helposti onnettomuus.

Ohituksia ja eleitä

Autoilijoiden hermostuminen näkyy kyselyn mukaan ohituksina, kaistanvaihtoina, äänimerkkeinä ja valojen vilkutteluna. Pahimmissa tapauksissa syyllistytään äkkijarrutuksiin tai aggressiivisiin eleisiin.

Kyselyn vastaajista yli puolet kertoo huomanneensa autoilijoiden hermostuessaan vilkuttavan valoja tai antavan äänimerkkejä.

– Suomalaisessa liikennekulttuurissa äänimerkki on edelleen turhan usein mielenilmaus. Mielenosoittamisen sijaan sitä tulisi käyttää vaaratilanteiden välttämiseen, Markus Nieminen sanoo.

Lue myös:

Katso, mistä löytyvät vaarallisimmat tiet ja kuumapäisimmät kuskit – "Kaikilla on raja, jonka jälkeen kiehahtaa yli"

Usein autoilijoiden hermostumisesta kielii kaasujalan roimempi käyttö: noin 70 prosenttia kyselyn vastaajista on havainnut tällaisissa tilanteissa ohituksia, kaistanvaihtoja tai yleensä kiihdyttämistä.

Ajo-opettaja huolissaan

Kokenut ajo-opettaja Jyrki Annala kangasalalaisesta Järvikulman autokoulusta on seurannut huolestuneena yleistä liikennekulttuurin kehitystä Suomessa.

Hänen mukaansa liikennekulttuuri on mennyt Suomessa viime vuosina huonompaan suuntaan.

– Yleinen piittaamattomuus, kuten kiilaamiset ja vaaralliset ohitukset ovat selvästi yleistyneet.

Jyrki Annalan mielestä nuoret eivät saa ajokorttiuudistuksen takia riittävästi ajo-opetusta ja siihen liittyvää asennekasvatusta. Kuva: Miikka Varila / Yle

– Turvaväleissä on paljon parannettavaa. Myös ohituksissa näkee hurjia nopeuseroja, kun kaahataan.

Annalan mukaan oppilailla ei ole ongelmaa liikennekäyttäytymisen kanssa.

– Ajotunteja on tosin niin vähän, että huonon käytöksen voi peitellä helposti.

Tänä kesänä on jälleen sattunut useita vakavia tieliikenneonnettomuuksia, joissa on ollut osallisena nuoria henkilöitä. Annala kritisoi 2018 voimaan astunutta ajokorttilain uudistusta, jonka myötä pakollisten ajotuntien määrää karsittiin.

– Taitoja ei ehditä hioa tarpeeksi. Soveltavaa ei ehditä tekemään.

Ajo-opettaja toivoisi kaikkien tieliikenteessä liikkuvien muistavan edes yhden kohteliaisuussäännön.

– Kääntymismerkki pitäisi antaa niin ajoissa, että hidas hämäläinenkin sen tajuaa.

Hermostutko usein liikenteessä? Entä oletko kohdannut toisten tielläliikkujien ikävää käytöstä? Keskustele aiheesta maanantaihin 3.8. kello 23.00 saakka.

Lue myös:

Tästä vuodesta on tulossa liikennekuolemien musta vuosi – Miksi liikenneturvallisuuden hyvä kehitys on hukattu muutamassa vuodessa?

Koronalla on suora yhteys rajusti lisääntyneisiin törkeisiin ylinopeuksiin – ”Tilanne on nuorten kannalta ihan hirveä”