Analyysi: Keskustalaiset pelkäävät repivää puheenjohtajakisaa – ehdokkaan uskottavuus ratkaisee vaalin

Keskustan puheenjohtaehdokkaiden välillä on vähän mielipide-eroja, kirjoittaa Ylen politiikan toimittaja Hannu Tikkala.

Suomen Keskusta
Annika Saarikko håller presskonferens 30.7.2020.
Keskustan Annika Saarikko ilmoitti torstaina, että hän lähtee puolueen puheenjohtajakisaan mukaan.Lehtikuva

”Ehkä tässä vähän mailat oli korkealla ennen kuin kiekko oli pudonnut jäähän.”

Tähän tyyliin SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kommentoi syytään sille, ettei hän haastanut silloista puheenjohtajaa Antti Rinnettä Lahden puoluekokouksessa 2017.

Tilanne on samantyyppinen nyt keskustassa sillä erotuksella, että Annika Saarikko päätti lähteä torstaina puheenjohtajakisaan mukaan.

Kisassa hän haastaa istuvan puheenjohtajan Katri Kulmunin.

Sekä Kulmunin että Saarikon kannatusporukat keräävät kierroksia vaaleihin. Lähes yhtenäinen viesti kannatusporukoissa on se, että he pelkäävät repivää ja jakavaa kampanja-aikaa.

Tämä selvisi Ylelle keskiviikon soittokierroksen aikana.

Saarikon kannattajat: Kulmunilta puuttuu johtajuutta

Saarikon kannattajat sanovat, että he olivat odottaneet ehdokkaansa ilmoitusta kuin ”kuuta nousevaa”. He ovat pelänneet puolueen kriisiytyvän, jos Saarikko ei ilmoittaudu kisaan mukaan.

Kannattajat ovat vierastaneet muun muassa Kulmunin ulostuloa EU:sta. Kulmuni ilmoitti kriittiseen sävyyn tiistaina, että keskusta käsittelee puolueen linjaa EU:n talouspolitiikkaan puoluekokouksessaan.

Saarikon kannattajat sanovat, että näillä ulostuloilla Kulmuni ottaa hajurakoa hallitusyhteistyöhön. EU-maat saivat elvytysrahastosta sovun Brysselissä noin viikko sitten.

Kannanottoja pidetään itsekkäinä, koska Kulmuni on muuttanut viestiään sen jälkeen kun hän luopui ministerinsalkustaan.

Mielenkiintoista tässä yhtälössä on se, että elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) otti kantaa hallitusyhteistyön jatkoon Suomenmaan kolumnissaan (siirryt toiseen palveluun).

– Yhdelläkään puolueella ei ole varaa kaksilla rattailla istumiseen, jos mielii kantaa vastuuta uskottavasti. Liialliset lupaukset tai päämäärätön vikurointi ja niihin tarrautuminen ovat myrkkyä ajassa, jota leimaa jatkuva epävarmuus, Lintilä kirjoitti.

Osa Saarikon kannattajista pitää Kulmunin johtamista epäjohdonmukaisena, jota leimaa poliittisten irtopisteiden hakeminen.

Saarikon kannattajissa ei myöskään katsota hyvällä koulutusrahakohua, jossa taustalla vaikutti puolueaktiiveja jakava Kulmunin entinen erityisavustaja Kari Jääskeläinen.

Kulmunin kannattajat: Saarikko epäonnistui sote-uudistuksessa

Kulmunin kannattajat pitävät erikoisena sitä, että istuva puheenjohtaja haastetaan puoluekokouksessa.

He muistuttavat, että viimeksi istuvan puheenjohtajan puolueessa haastoi Paavo Väyrynen 40 vuotta sitten. Tuolloin Väyrynen voitti Johannes Virolaisen tiukassa äänestyksessä.

Kulmunin kannattajat haluavat, että hänelle annettaisiin vielä seuraavaan puoluekokoukseen aikaa nostaa puolueen kannatusta. Kulmuni on toiminut alle vuoden puolueen puheenjohtajana.

Kulmunin kannattajat nostavat historiasta esiin viime hallituskauden, jolloin Saarikko toimi sote-uudistuksesta vastaavana perhe- ja peruspalveluministerinä.

Kärkkäimmät Kulmunin kannattajat sanovat, että sote-uudistuksen epäonnistuminen oli merkittävä tekijä keskustan eduskuntavaalitappiossa.

Saarikko myös esitetään puolue-eliitin ehdokkaana, joka edustaa keskustan liberaalia siipeä.

Ehdokkailla ei suuria mielipide-eroja

Mielenkiintoista keskinäisessä torailussa on se, että puheenjohtajaehdokkailla ei ole suuria mielipide-eroja keskenään.

Ei ainakaan mikäli asiaa tarkastellaan Ylen (siirryt toiseen palveluun) ja Helsingin Sanomien (siirryt toiseen palveluun) viime eduskuntavaalien vaalikoneiden perusteilla.

Molemmat ovat samaa mieltä muun muassa arvokysymyksistä, joilla haetaan eroja konservatiivien ja liberaalien välillä. Esimerkiksi Kulmuni ja Saarikko kannattavat homo- ja lesboparien adoptio- ja avioliitto-oikeuksia.

Ainoa kysymys, joka erottaa vaalikonevastauksissa ehdokkaita, liittyy viinien ja vahvojen oluiden myyntiin ruokakaupoissa. Saarikko suhtautui asiaan penseämmin kuin Kulmuni.

Vaalikoneista onkin vaikea saada ehdokkaiden välille eroa, jonka mukaan Kulmuni olisi konservatiivi ja Saarikko liberaali ehdokas.

Ehdokkaiden välillä kuitenkin riittää keskusteltavaa. Puolue ei esimerkiksi ole tehnyt tiliä viime kauden päätösten kuten taksiuudistuksen kanssa.

Samoin ehdokkailta varmasti kysytään näkemyksiä EU:n elvytysrahastoon, työmarkkinauudistuksiin ja työllisyystavoitteisiin.

Ehdokkaan uskottavuus ratkaisee

Mikäli päivänpolttavissa politiikan teemoissa ei saada suuria eroja ehdokkaiden välille, heidän uskottavuus keskustan saeuraavana puheenjohtajana saa entistä suuremman painoarvon keskustalaisten puoluekokousedustajien mielessä.

Keskustalaiset kysyvätkin nyt itseltään, kumman he uskovat nostavan puolueen kannatusta enemmän. Tähän Annika Saarikko viittasi myös omassa puheenvuorossaan.

– Keskustan tilanne on vaarallisen huono. Sain voimia tehtävän tavoitteluun niistä lukemattomista yhteydenotoista ja vetoomuksista, joissa on kannettu syvää huolta keskustasta.

– Kysymys on siitä, onko keskusta suomalaisille uskottava vaihtoehto, Saarikko sanoi.

Keskustalaiset eivät usko, että kisaan tulee kolmatta ehdokasta. Ja jos tulee, kyse on puhtaasti oman profiilin nostamisesta kampanjassa.

Vaaleista näyttääkin tulevan kahden kauppa. Eri kyselyissä Saarikko on johtanut Kulmunia puheenjohtajakisassa. Kyselyissä ei tosin ole ylletty otokseen, joka edustaisi puoluekokousedustajien määrää.

Keskustan puoluekokouksissa itsenäisesti äänestävien edustajien määrä on kasvanut historian saatossa.

Keskustan puheenjohtajakisassa riittääkin ihmeteltävää aina syyskuun alkuun asti.

Voit keskustella artikkelista 31.7.2020 kello 23 saakka.

Lue lisää:

Annika Saarikko haastaa Katri Kulmunin ja pyrkii keskustan puheenjohtajaksi: ”En halua olla ihminen, joka jää nurkkapöytään jupisemaan”

Viisi asiaa, joista keskustan puheenjohtajakisaan lähtenyt Annika Saarikko tunnetaan

Ylen kysely keskustavaikuttajille: Annika Saarikko on Katri Kulmunia suositumpi keskustan puheenjohtajaksi