Kahvila Sumppi sulkeutuu Valtimolla – kuntoselvityksessä löytyi runsaasti hometta

Uuden kahvilarakennuksen rakentaminen ei olisi Pohjois-Karjalan Osuuskaupan mukaan liiketaloudellisesti kannattavaa.

Kuva: AOP

Valtimolla sijaitseva kahvila Sumppi sulkeutuu lopullisesti homeongelman takia. ABC:n yhteydessä toiminut kahvila on ollut suljettuna maaliskuusta lähtien koronan tuomien poikkeusolojen myötä.

Pohjois-Karjalan Osuuskauppa PKO on teettänyt selvitykset Ylä-Karjalan yksiköiden kunnosta. Selvitys tehtiin, koska Jukolan osuuskauppa sulautui Pohjois-Karjalan osuuskauppaan.

Kuntoselvityksen mukaan kahvilan rakenteissa on runsaasti hometta. Pohjois-Karjalan Osuuskaupan vähittäiskaupan toimialajohtaja Henrik Härkönen sanoo, että useiden eri toimijoiden kanssa on pitkäjänteisesti selvitetty vaihtoehtoja vahinkojen korjaamiseksi.

Härkösen mukaan rakennusalan asiantuntijoiden kanta on, että kiinteistöä ei voida korjata sellaiseen kuntoon, että tiloissa olisi jatkossa turvallista työskennellä ja asioida.

− Asiakkaiden ja henkilökunnan terveys ovat meille kaikkein tärkein asia, joten kahvila suljetaan pysyvästi. Tämä on valtimolaisten omistajiemme kannalta äärimmäisen ikävä asia, eikä tätä päätöstä tehtäisi ellei olisi aivan pakko, toteaa Härkönen.

Osuuskaupan mukaan uuden kahvilan rakentaminen ei kannata

Härkönen sanoo, että uuden kahvilarakennuksen rakentaminen olisi niin iso investointi, että alueen väestökehitys ja nykyinen kysyntä huomioiden se ei olisi liiketaloudellisesti järkevää tai perusteltua.

– Kahvilan ympärivuotinen asiakasmäärä on valitettavan pieni. Ainoastaan osan ajan kesälomakaudesta palveluille on hieman enemmän kysyntää. Esimerkiksi keittolounaita on myyty keskimäärin vain 10-20 päivässä.

ABC Valtimon mittarikenttä on uudistettu 2016, joten polttonesteen jakelu jatkuu entiseen tapaan.

Kahvila Sumppi on työllistänyt 4 ihmistä. Heille on tarjottu korvaavia töitä ja he työllistyvät PKO:n muihin yksiköihin.

Valtimolaiset ovat ilmaisseet huolensa kahvilan tulevaisuudesta. Esimerkiksi MTK-Pielinen ry on ottanut kantaa Sumpin säilyttämisen puolesta.

Lue myös: