1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hengenpelastus

15-vuotias poika pelasti kaksi humalaista miestä koskesta ja ihmettelee, miksei kukaan aikuisista soittanut apua: "Ei saa katsoa poispäin"

Aleksi Määttä on palkittu kahden miehen hengen pelastamisesta. Miehet joutuivat Kymijokeen kuuluvan Korkeakosken virtauksen kouriin juhannuksena Kotkassa.

Aleksi Määttä muistuttaa, että hätätilanteessa pitää soittaa heti hätänumeroon. Kuva: Kiira Ikävalko / Yle

Mustaan t-paitaan pukeutunut poika katselee Kotkan Korkeakosken kupeessa, kuinka pienet roskat kieppuvat veden pinnalla valuen hiljalleen läheisen sillan alle.

Päältäpäin on mahdoton arvioida kosken voimaa, mutta 15-vuotias Aleksi Määttä tuntee sen hyvin. Kahden aikuisen miehen pelastaminen ja samanaikainen taistelu koskea vastaan ei ihan heti unohdu.

Vieläpä märät, painavat housut jalassa.

Määttä oli tässä samassa paikassa ongella juhannusta edeltävänä torstaina. Oli jo ilta, kun poikien ohi kulki iso porukka nuoria miehiä. Joku kysyi, onko kala syönyt. Sitten miehet jatkoivat matkaansa sillan yli kohti vastarannalla sijaitsevaa voimalaitosta ja mattolaituria.

Voimalaitoksen padon yläpuolella joki virtaa voimakkaana ja vedenottoluukuille on matkaa vain noin 50 metriä. Miehet uivat ja hyppivät jonkin aikaa mattolaiturilta, kunnes neljä heistä lähti uimaan vastarannalle kohti Määttää.

Välimatkaa oli noin sata metriä.

Aleksi Määttä osoittaa paikkaa, johon hänen pelastamansa miehet olisivat saattaneet ajautua virran mukana. Kuva: Kiira Ikävalko / Yle

Kun muut olivat jo perillä, Määttä näki kuinka yksi miehistä joutui puolimatkassa virtauksen kouriin ja alkoi huutaa apua.

– Virtaus kuljetti häntä sillan alle. Yksi maaliin päässeistä lähti uimaan sinne ja sai kaverista jonkun otteen, mutta alkoi huutaa että ote lipeää, Määttä kertoo.

Kaksikko ajautui kiinni sillan pilariin, josta oli hankala pitää kiinni. Tilanne näytti pahalta, joten Määttä päätti toimia.

– Tiesin, että tässä lähellä on köydenpätkä ja lähdin hakemaan sitä.

"Yllätyin, miten kovaa virtaus veti"

Köysi oli vaikeassa paikassa patoalueen aitojen sisäpuolella verkkoaidan takana. Päästäkseen noutamaan sen Määtän piti laskeutua alas sillalta ja kulkea aidan reunustalla hyvin kapeaa jokivallia pitkin.

Saatuaan köyden haltuunsa Määttä vei sen toisen pään yhdelle rannalla olleista miehistä ja ohjeisti ”narumiestä” kävelemään sillalle. Sitten hän lähti narun toinen pää mukanaan uimaan kohti pulaan jääneitä kaveruksia.

– Otin paidan, kengät ja sukat pois, mutta housut jäivät jalkaan. Kun lähdin uimaan, yllätyin miten kovaa virtaus veti voimalaitoksen puoleen.

Pelastusköysi löytyi voimalaitoksen aidoitetulta ranta-alueelta. Aleksi Määttä muisti köyden, koska oli käynyt siellä kalastamassa. Kuva: Kiira Ikävalko / Yle

Miesten luokse päästyään Määttä huomasi, että varsinkin ensimmäisenä virran viemäksi joutunut mies oli kovassa humalassa. Koko porukka oli jo aloittanut juhannusjuhlat.

– Hän oli niin huonossa kunnossa, ettei olisi pystynyt pitämään köydestä kiinni. Pyysin toista miestä sitomaan narun hänen käteensä ja vahtimaan, ettei kaverin pää mene veden alle.

Kun Määttä pääsi takaisin, hän veti yhdessä muiden kaveriporukkaan kuuluneiden kanssa molemmat miehet rantaan. Miehet olivat niin kiitollisia, että kutsuivat Määtän läheiseen taloon illanviettoon.

– He kiittelivät kovasti, pyysivät minua istumaan ja selittämään tilannetta muille. Siellä oli ehkä 20 ihmistä. Pohdimme, kuinka vakava tilanne oli ollut.

Kilpauimarin tausta auttoi

Nyt, reilun kuukauden kuluttua tapahtuneesta, Kymenlaakson pelastuslaitos on palkinnut Määtän kahden hengen pelastamisesta. Hän itse kiittelee kilpauimarin taustaansa.

– Kilpauimarina tuollaista matkaa tulee uitua, mutta virtaus toi lisähaastetta. Etenkin, kun housut jalassa toivat lisää painoa.

Toinen ratkaiseva tekijä miesten pelastumisessa oli Määtän mukaan pikkurillin paksuinen köysi.

– Onneksi muistin sen. Jos sitä ei olisi ollut, miehiä ei olisi saatu nostettua pois ja he olisivat ehkä ajautuneet voimalaitoksen seinään kiinni.

Miehet pelastuivat kosken kourista tämän köyden avulla. Kuva: Kiira Ikävalko / Yle

Yksi asia jäi mietityttämään Määttää. Hän ihmettelee, mikseivät paikalla olleet sivulliset hälyttäneet paikalle apua. Myös pelastuslaitokselta vahvistetaan, ettei kukaan ei tehnyt tapahtuneesta hätäilmoitusta hätäkeskukseen.

– Uimaan lähteneillä miehillä ei ollut puhelimia mukanaan, mutta mattolaiturilla oli matonpesijöitä ja aika moni katsoi tilannetta sillalla. Outo homma ja aika tyhmää, ettei apua soitettu, Määttä toteaa.

Määttä on pohtinut sitäkin, onko 15-vuotiaan pojan asia lähteä voimakkaaseen koskeen pelastamaan kahta aikuista miestä.

– Mietin hetken, että voiko näin pieni ukkeli mennä noukkimaan isoja miehiä vedestä. Sinne sitten polskin ja hain heidät. Jostain vain tuli fiilis, että nyt pitää auttaa. Ei saa katsoa poispäin.