Lapin keskustajohtajat: Kulmuni puolustaa aluepolitiikkaa ja on konservatiivinen – Saarikko on uudistusmielisempi

Annika Saarikko haastaa Katri Kulmunin keskustan puheenjohtajakisassa.

Suomen Keskusta
Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni yleisötilaisuudessa Taivalkoskella heinäkuussa 2020.
Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni on parhaillaan kiertämässä Suomea "Kokeile kepua" -kuntavaalikiertueellaan. Torstaina hän oli Taivalkoskella Pohjois-Pohjanmaalla.Paulus Markkula / Yle

Kansanedustaja Annika Saarikko kertoi torstaina haastavansa keskustan istuvan puheenjohtajan Katri Kulmunin puolueen puheenjohtajakisassa. Lapissa nähdään eroja Saarikon ja Kulmunin välillä.

– Konkreettisena esimerkkinä voisin miettiä aluepolitiikkaan suhtautumista. Katri on hyvin vahvasti aluepolitiikan ja hajauttamisen kannalla, sanoo Peräpohjolan piirin puheenjohtaja Tanja Joona.

Lapin piirin puheenjohtaja Petteri Salmijärvi pitää Saarikkoa Kulmunia liberaalimpana.

– Katrilla on hyvin vahva ote siihen, mitä keskusta on aikaisemmin ollut. Siellä on konservatiiviset arvot ja perusteet. Annika on enemmän uudistusmielinen, hän sanoo.

Saarikon ilmoitus ei yllättänyt – omilta löytyy tukea

Lapissa ei yllätytty Saarikon torstaina tekemästä ilmoituksesta.

– En ole yllättynyt Saarikon ilmoituksesta. Koko piiri on kuitenkin Katrin takana. Siinä mielessä tilanne on helppo, jos näin voi sanoa, Joona kommentoi.

Myös Salmijärvi osasi odottaa Saarikon ilmoitusta.

– Tämä oli odotettavissa. Kentällä on puhuttu jo pitkään siitä että monet keskustalaiset ovat toivoneet Annikan lähtevän kisaan mukaan, hän sanoo.

Lapin piiri ei ole vielä ottanut virallista kantaa puheenjohtajan valintaan, mutta puheenjohtajan tuki Kulmunilla jo on.

– Itse olen henkilökohtaisesti ilmoittanut tukeni Katrille. Lapin piirissä asia on käsittelyssä ja kanta tiedetään perjantaihin kello 12 mennessä, Salmijärvi kertoo.

Ylen laajemmassa soittokierroksessa selvisi, että sekä Kulmunin että Saarikon kannattajat pelkäävät repivää ja jakavaa kampanja-aikaa.

Kulmuni ei ole itse ottanut kantaa Saarikon ilmoitukseen.

Kulmunilta kysyttiin torstaina Taivalkoskella, mitä hän ajattelee Saarikon ilmoituksesta.

– Minä olen ilmoittanut tavoittelevani jatkoa työlleni ja koen, että työ on vielä kesken. Minun linjani on se, että keskustan täytyy olla alueellisen tasa-arvon, vihreyden, sosiaalisen oikeudenmukaisuuden ja edistyksen puolesta. Jos joku on jotain muuta mieltä ja erilaisella linjalla, niin hän varmaan kertoo sitten siitä, Kulmuni kommentoi Ylelle.

Kysymyksiin muista mahdollisista haastajista Kulmuni vastasi toistamalla vastauksensa.