Liperin Myllyltä on haettu terveydelle haitallisia jauhoja – niitä ei saa käyttää, vaan ne kuuluu polttaa tai palauttaa

Sosiaalisessa mediassa on levinnyt virheellinen ilmoitus, jossa on jaettu Liperin Myllyn palosta ylijääneitä jauhoja.

Liperi
Tulipalossa tuhoutunut Liperin Mylly kesällä.
Liperin Mylly tuhoutui tulipalossa kesäkuun alussa.Panu Vatanen / Yle

Liperin Myllyn palaneen myllyrakennuksen pihasta on haettu luvatta jauhoja, jotka ovat terveydelle haitallisia eivätkä sovellu elintarvikekäyttöön.

Myllyn yrittäjän Anne Vänskän mukaan kyse oli väärinymmärryksestä: myllyn purkamisesta vastaava yritys oli raivannut jauhoja ulos purettavasta rakennuksesta.

Yritys oli epähuomiossa ilmoittanut sosiaalisessa mediassa, että jauhoja voisi hakea energiakäyttöön eli poltettavaksi myllyn pihasta.

Sosiaalisessa mediassa viesti on myös kääntynyt siihen, että myllyn pihalta saisi ilmaisia jauhoja. Asia ei ole näin: jauhoja ei saa käyttää elintarvikkeena, eikä niitä ollut tarkoitettu jaettavaksi.

– Jauhoralli on käynyt eilen illalla ja tänään aamulla. Paljon on kyselty, mistä niitä ilmaisia jauhoja saa hakea, Vänskä kertoo.

Jauhot saattavat näyttää käyttökelpoisilta, mutta niihin on tulipalossa muodostunut syöpäriskiä aiheuttavia pah-yhdisteitä.

Jauhoja ei saa käyttää elintarvikkeissa eikä antaa eläimille. Ne kuuluu hävittää joko polttamalla tai tuomalla ne takaisin Liperin Myllylle.

– Tästä eteenpäin ilmoitamme viranomaisille, jos jauhoja häviää myllyn pihasta luvatta, Vänskä sanoo.

Lue lisää:

Liperin palaneesta myllystä purkupäätös

Myllyn palo pakottaa luomumaitotilat etsimään rehua Ruotsista – Liperin Myllyn jatko on vielä epävarmaa