Kainuun sote laajensi kotisairaala-palvelut myös pikkukuntiin

Hyvävointisen potilaan ei tarvitse maata osastolla, kun haavanhoito ja suonensisäinen antibioottihoito voidaan toteuttaa kotonakin.

sairaanhoitopalvelut
Mari Väisänen ja Marko Hoikka poseeraa ambulanssin edessä.
Ensihoitaja Mari Väisänen ja ylilääkäri Marko Hoikka ovat tyytyväisiä kotisairaalapalveluiden nykytilaan. Elisa Kinnunen / Yle

Ristijärven ensihoitoyksikkö on keväästä asti hoitanut hälytystehtävien ohella kotisairaalapalveluita Paltamossa, Ristijärvellä ja Hyrynsalmella. Aiemmin Aliisa-kotisairaalapalvelut ovat olleet käytössä Suomussalmella, Kajaanissa, Kuhmossa ja Sotkamossa. Palvelun laajentamisella haluttiin tasapuolistaa Kainuun asukkaita.

Kotisairaalan tavanomainen asiakas on hyväkuntoinen, mutta vaatii esimerkiksi pitkäaikaista haavanhoitoa tai suonensisäisiä antibiootteja. Kotisairaala tuo nämä toimet kotiin, sen sijaan, että muuten toimintakykyinen henkilö joutuisi näiden hoitojen takia olemaan osastohoidossa.

Toinen syy laajentaa toimintaa oli kotisaattohoidon yölliset tilanteet. Kotisaattohoitoa hoitava Aliisa-toiminta toimii aamukuuden ja iltakymmenen jälkeen, mutta nyt myös yölliset tilanteet saadaan hoidettua.

– Ristijärven ensihoitoyksikkö on keskeisellä paikalla, eli jos Kainuussa tulee saattohoitoon liittyviä yöllisiä tehtäviä, ne pystytään hyvin hoitamaan tätä kautta, kertoo ylilääkäri Marko Hoikka Kainuun sotelta.

Kotisairaalatoiminnan laajentaminen ei ole vaatinut uuden henkilöstön palkkaamista, sillä palvelut hoituvat ensihoitoyksikön muiden töiden ohessa. Luonnollisesti ensihoidon tehtävät ovat etusijalla.

Tämä säästää soten resursseja ja on halvempaa sekä sotelle että asiakkaalle. Vuorokausi osastohoidossa maksaa Kainuun soten asiakkaalle noin 50 euroa, kun kotisairaalasta maksetaan korkeintaan 25 euroa päivässä.

Ensihoitaja Mari Väisänen pitää pikkukuntien kotisairaalapalveluja erittäin tärkeänä.

– Itse asun Ristijärvellä ja tiedän varsin hyvin, mikä täällä se palvelutilanne on ollut jo pitkään. Tämä palvelu on mielestäni erittäin tärkeä.

Myös potilaat ovat olleet tyytyväisiä uuteen palveluun.

– Ihmiset on ollut kyllä tosi kiitollisia, että tällainen palvelu on nyt saatavilla.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)