Trump väläyttää presidentinvaalien lykkäämistä postiäänestyksen takia – republikaanitkin tyrmäävät ajatuksen

Yhdysvaltain presidentin mukaan postiäänestys johtaa laajaan vilppiin. Vaalikampanjan tiedottajan mukaan presidentti vain "nosti kysymyksen esille".

Donald Trump
 Donald Trump
Donald Trump lähdössä Texasiin Washingtonista 29. heinäkuuta.Jim Watson / AFP

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump pohtii mahdollisuuksia marraskuun vaalien lykkäämiseen. Trump kirjoitti jälleen verkkopalvelu Twitterissä torstaina epäilyksistään postiäänestyksen suhteen.

– Yleinen postiäänestys tekee vuoden 2020 vaaleista historian epäselvimmät ja vilpillisimmät. Niistä tulee suuri häpeä Yhdysvalloille. Siirretäänkö vaaleja, kunnes ihmiset voivat äänestää kunnolla ja turvallisesti, Trump kysyy tviitissään.

Trump on toistuvasti väittänyt, että postiäänestys johtaa laajaan vaalivilppiin, vaikka asiasta ei ole näyttöä. Uutistoimisto AP:n mukaan Trump on kuvaillut etä-äänestystä suurimmaksi riskiksi uudelleenvalintansa kannalta.

Aiemmin hän ei ole kuitenkaan ilmaissut haluavansa siirtää vaaleja.

Samoihin aikoihin Trumpin tviitin kanssa Yhdysvaltain kauppaministeriö kertoi historiallisesta pudotuksesta Yhdysvaltain taloudessa.

Puoluetoverit eivät kannata ajatusta

CNN:n haastattelema Trumpin vaalikampanjan tiedottaja, Hogan Gidley toppuutteli tviitin nostattamaa kohua:

– Presidentti vain nosti esille kysymyksen siitä kaaoksesta, jonka demokraatit ovat luoneet vaatimalla kokonaan postitse tapahtuvaa äänestystä, sanoi Gidley.

Useat Trumpin puoluetoverit republikaanisessa puolueessa ovat tyrmänneet ehdotuksen siirtää vaaleja.

Muun muassa edustajainhuoneen republikaanien johtaja Kevin McCarthy, senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnell sekä senaattorit Marco Rubio, Ted Cruz ja Lindsey Graham vastustavat ajatusta. McConnellin mukaan vaalipäivä on "hakattu kiveen".

Presidentillä ei suoraa valtaa siirtää vaaleja

Yhdysvaltojen vaalikausista säädetään maan perustuslaissa. Presidentinvaalipäiväksi liittovaltion lainsäädäntö nimeää "joka neljännen vuoden marraskuun ensimmäisen maanantain jälkeisen tiistain", ja muutos vaatisi kongressin säätämän uuden lain.

Uutistoimisto AP:n mukaan perustuslaki ei salli myöskään presidentin virkaanastumispäivän siirtämistä tammikuun 20:nnestä. Presidentillä itsellään ei ole suoraan valtaa perua tai siirtää vaaleja.

Postiäänestys on verrattain yleistä Yhdysvalloissa, BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) edellisissä presidentinvaaleissa vuonna 2016 noin neljäsosa äänistä annettiin postitse. Postiäänestyksen on ennakoitu lisääntyvän merkittävästi marraskuun vaaleissa.

Viidessä osavaltiossa aiotaan järjestää äänestys kokonaan postitse, ja noin puolessa osavaltioista postitse saa äänestää myös ilman erityistä syytä.

Asiantuntijat arvioivat yleisesti, että vaalivilppi on hyvin harvinaista Yhdysvalloissa. Presidentti Trump nimitti edellisten presidentinvaalien jälkeen komission tutkimaan vaalivilppiväitteitä, mutta se ei löytänyt näyttöä vilpistä.

Valtakunnallisissa mielipidemittauksissa (siirryt toiseen palveluun) demokraattien Joe Biden on selvästi jatkokaudelle pyrkivää presidentti Trumpia edellä. Marraskuun vaaleissa valitaan presidentin lisäksi kaikki edustajainhuoneen edustajat sekä kolmasosa senaatista.

Korjattu 18: laki säätää vaalien ajankohdaksi joka neljännen vuoden marraskuun ensimmäisen maanantain jälkeisen tiistain.

Lue myös:

Miten korona ja BLM-liike vaikuttavat Trumpin suosioon vaa’ankieliosavaltiossa? – Näin paikalliset asiantuntijat kuvailevat poikkeuksellista vaalivuotta

Lähteet: Reuters, AP, AFP