Koronapandemia kiihdyttää iäkkäiden verkko-ostajien "hopeista tsunamia" – startup-sijoittaja kosiskelee Piilaakson unohtamaa ikäryhmää

Ikäihmisten määrä ja netinkäyttö kasvaa, mutta heille räätälöityjä sovelluksia ja sivustoja on tähän mennessä vielä melko vähän.

verkkokauppa
vanhus ikäihminen kädet tietokone
Sijoittajat näkevät ikääntyneiden netinkäytön kasvavana markkina-alueena. Kuvituskuva.AOP

Hopeinen tsunami.

Näin yhdysvaltalaismediat kuvailevat ilmiötä, jossa yhä suurempi määrä eläkeikäisiä on löytämässä tiensä verkkopalveluiden äärelle. Väestön keski-iän noustessa länsimaissa tsunamin odotetaan vain kasvavan tulevina vuosina.

Koronapandemian aikana ilmiö on kiihtynyt entisestään. Verkkokauppojen liikenne (siirryt toiseen palveluun) ja verkko-ostaminen (siirryt toiseen palveluun) on lisääntynyt valtavasti, ja osansa tähän kasvuun ovat tuoneet juuri ikäihmiset.

Kyseiselle asiakasryhmälle on kuitenkin tähän mennessä ollut verrattain vähän räätälöityjä verkkopalveluita.

Tilanteen mullistamiseen tähtää yhdysvaltalaisen suursijoittajan Alan Patricofin, 85, uusi pääomasijoitusfirma. Se lähtee investoimaan miljoonia dollareita ikäihmisille suunnattuja teknologiatuotteita ja -palveluita kehittäviin startup-yrityksiin.

Tarkoituksena on lisäksi suosia startup-yrittäjiä, jotka ovat itse iältään vähintään neli-viisikymppisiä. Tässä ei ole kyse pelkästään ikäkiintiöistä, vaan firma pitää kokeneempia yrittäjiä myös todennäköisempinä onnistujina.

Alan Patricof, suurpääomasijoittaja
Suusrijoittaja Alan Patricof kiinnostui ikäihmisten teknologiapalveluista. Kuva vuodelta 2013.Tobias Hase / AOP

Fortune-lehti (siirryt toiseen palveluun) kirjoittaa, että strategia on sangen epätavallinen. Pääomasijoittajat innostuvat tavallisesti Piilaakson pari-kolmekymppisistä teknologiaguruista uusine sovelluksineen ja ohjelmistoineen.

Miljoonien syytäminen väestöryhmään, joka on perinteisesti sivuutettu uusia teknologiaratkaisuja kehitettäessä, on sekä riski että mahdollisuus.

– Mitä enemmän asiaa tutkin, sitä enemmän ymmärsin tämän olevan täysin kartoittamatonta ja erittäin hedelmällistä maaperää. Vanhempien ihmisten tarpeet ovat erilaisia mitä tulee vaikkapa ruokaan, viihteeseen ja tekniseen tukeen, Patricof sanoo Fortunen haastattelussa.

Primetime Partners -säätiön toisena perustajana on hyvinvointialan konsulttina toiminut Abby Miller Levy.

– Valloillaan on ollut myytti, jonka mukaan vanhemmat aikuiset eivät ole netissä, eivät osta sieltä asioita, eivätkä muuta käyttäytymistään. Uskon, että tämä on perustavanlaatuisesti muuttumassa, Levy sanoo haastattelussa CNBC:lle (siirryt toiseen palveluun).

– Koronan vuoksi vanhemmat aikuiset tekevät nyt ostoksia netissä ja käyttävät verkkokauppoja erilaisilla tavoilla, hän sanoo.

Lue myös: Yhä useampi vanhus käyttää nettiä – silti suurin osa jää yhä verkkopalvelujen ulkopuolelle 26.2.2014

Korona kiihdyttää tilannetta

Tilastot tukevat Patricofin ja Levyn optimistista asennetta.

Globaali väestökehitys itsessään kulkee suuntaan, jossa yli 60-vuotiaiden määrän odotetaan kaksinkertaistuvan nykyisestä seuraavan 30 vuoden aikana.

Länsimaiden kasvavalta vanhemmalta ikäluokalta löytyy myös varallisuutta, jota käyttää uusiin teknologiapalveluihin.

vanhus ikäihminen tietokone
Myös eläkeikäiset ostavat yhä enemmän tuotteita verkkokaupasta. Kuvituskuva.AOP

Primetime Partnersin tiedotteen mukaan (siirryt toiseen palveluun) ainakin Yhdysvalloissa ikääntyvät ihmiset haluavat nykyään elää omassa kodissaan niin pitkään kuin mahdollista.

Samansuuntaista kehitystä on havaittavissa myös muun muassa Suomessa (siirryt toiseen palveluun), jossa on jo pitkään mietitty uusia teknologiavaihtoehtoja ikäihmisten yksin kotona asumisen tueksi.

Koronapandemia on tehnyt näistä kysymyksistä ajankohtaisempia, kun vanhemmat ihmiset ovat viettäneet jopa kuukausia neljän seinän sisällä karanteenin kaltaisissa olosuhteissa.

Sujuvaan verkkokauppa-asiointiin ja yhteydenpitoon tarkoitettujen sovellusten tarve onkin pikavauhtia kasvanut ja niitä kehittävien yhtiöiden arvo noussut.

Primetime Partners on jo nyt investoinut startupeihin, jotka tarjoavat esimerkiksi digitaalisia eläkeajan taloussuunnittelun palveluita, ikäihmisille suunnattuja verkkokauppaoppaita, sekä verkon aktiviteetti- ja oppimissovelluksia.

Patricofin ja Levyn firma on suhteellisen pieni pääomasijoittamisen mittakaavassa. Perustajat ovat kuitenkin vakuuttuneita siitä, että moni muukin sijoittaja pyrkii pian apajille.

Voit keskustella aiheesta maanantaihin klo 23 asti.

Lue lisää:

Olavi Helenius on ikäihmisten iloinen digineuvoja ja arvokas juttukaveri, jonka kotikäynti on odotettu juttu

Moni vanhus kokee olevansa sosiaalisesti kuollut – tutkija: "Jos haastattelut tehtäisiin nyt, kuva voisi olla vielä lohduttomampi"

Nokialla robotti soitti yli 70-vuotiaille – vanhustyön johtajan sanelema nauhoite hämmensi monia, mutta löysi myös avuntarvitsijoita

Robottien piti poistaa ikäihmisten hoitajapula ajat sitten – Tutkija: "Lakattaisiinko toistelemasta, että niillä ratkaistaan hoivantarpeet"