Pohjalaisten keskussairaaloiden leikkausjonot venähtivät koronan takia – sadat ihmiset ovat odottaneet yli puoli vuotta

Riskinä on, että krooniset sairaudet pahenevat.

leikkausjonot
Harri Koskela leikkaa silmää, Nadja Nefedova avustaa.
Potilaat ovat olleet kesälläkin yhteydessä sairaaloihin päästäkseen leikkaukseen.

Leikkausjonot ovat pidentyneet roimasti kesän ja koronaan varautumisen jäljiltä pohjalaissairaaloissa. Etelä-Pohjanmaalla reilusti yli 300 potilasta on jonottanut leikkaukseen jo yli kuusi kuukautta. Määrä on kolminkertainen aiempien kesien jälkeiseen tilanteeseen verrattuna.

Keski-Pohjanmaalla yli puoli vuotta leikkausjonossa olleita on yli sata. Viime kesään verrattuna kasvua on noin 40 potilasta.

Johtajaylilääkäri Hannu Puolijoki Seinäjoen keskussairaalasta kehottaa jonottajia ottamaan itse yhteyttä, jos ei-kiireellisiksi arvioidut sairaudet pahenevat.

– Krooniset sairaudet saattavat pahentua. Esimerkiksi kulumatilanne saattaa muuttua sellaiseksi, että se pitää leikata hyvinkin nopeasti lisävammojen estämiseksi. Kaikki kiireelliset tapaukset tietenkin pyritään hoitamaan nopeasti, esimerkiksi syöpäleikkauksiin pätevät eri jonotuskuviot.

Keski-Pohjanmaalla kiireelliset leikkaukset on kyetty kesällä hoitamaan. Tänä kesänä koronan aiheuttamia jonoja on purettu ahkerasti, esimerkiksi heinäkuussa potilaita on pystytty operoimaan reilut 70 enemmän kuin viime vuonna. Pisimmät jonot ovat edelleen tyrä- ja sappileikkauksiin sekä suonikohju- ja käsikirurgiaan. Kaikissa näissä on haasteita hoitotakuun totuttamisessa. Elokuun alkupuolella leikkausten määrää Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa nostetaan vielä entisestään.

– Koronan takia alkuun osa potilaista pelkäsi eikä halunnut tulla leikkaukseen. Muutenkin kesällä potilaat eivät ole innokkaita tulemaan leikkauksiin. Mutta nyt, kun leikkaukset siirtyivät koronan takia, potilaat ovat olleet jälleen yhteydessä ja ovat halukkaita leikkauksiin, kertoo ylilääkäri Lotta Seppinen Keski-Pohjanmaan keskussairaalasta.

Vaasan keskussairaalassa leikkausta odottaa runsas tuhat ihmistä, mediaani jonotusaika on 85 vuorokautta. Hoidonarviota Vaasan keskussairaalaan odottaa 2 500 henkilöä, mediaani on 37 vuorokautta.