Mansikkakauden lyhyys yllätti keskipohjalaiset asiakkaat

Monella tilalla poiminta loppui tällä viikolla, kun yleensä kausi jatkuu elokuulle.

mansikka
Kuvassa näkyy yksittäinen iso mansikka.
Punaista marjaa saa enää harvoista paikoista.Johanna Lindholm/Yle

Keskipohjalainen mansikkakausi jäi osalla viljelijöistä ennätyslyhyeksi. Monella tilalla poimittiin alkuviikosta viimeiset mansikat.

Viime päivien rankat sateet sinetöivät kauden.

Porkon mansikkatilalta Kälviältä ja Brandtin tilalta Kokkolasta kerrotaan, että yllättyneet asiakkaat ovat soitelleet marjojen perään vielä tällä viikolla, sillä tavallisesti mansikkakausi näillä korkeuksilla jatkuu elokuulle.

Lohtajalla Hauhtosen tilalla pääsatokausi on ohi, mutta mansikkakausi kuitenkin jatkuu vielä ensi viikollakin, jos sade ei tärvele myöhemmin istutettujen tainten satoa.

Toistaiseksi rankimmat sateet ovat kiertäneet Lohtajan Marinkaisissa sijaitsevan marjatilan. Heinäkuussa mansikkapeltojen laaduntarkkailu on kuitenkin ollut hankalaa, sillä hyvien marjojen joukossa on ollut myös sateen vioittamia, kertoo Elina Jukkola.

Mansikoita saa heinä-elokuun vaihteessa vielä myös Kokkolan torilta, sillä osalla torikauppiaista on marjaa myynnissä muualta Suomesta.

Ennätyslyhyt kausi

Mansikanviljelijä Sonja Brandt kertoo, että marjaa olisi vielä mennyt vaikka kuinka paljon. Luukut laitettiin kuitenkin kiinni keskiviikkona ja mansikka-kyltit haettiin pois tien varresta. Viime vuonna mansikoita poimittiin vielä 7.8.

– Eilenkään en ehtinyt vastata kaikkiin puheluihin, joita asiakkailta oli tullut pari sataa. Menekkiä olisi ollut, mutta sade sotki suunnitelmat. Me emme olisi voineet enää taata mansikan laatua, harmittelee Brandt.

Soittoja oli tullut Pedersörestä, Toholammilta, Perhosta ja Sievistä asti.

Kälviäläisellä Porkon tilalla on sama kokemus. Kauden lyhyys pääsi yllättämään asiakkaat, jotka ovat tottuneet ostamaan marjaa vielä elokuussa.

Juha Nikkinen laskee, että mansikkakausi kesti tällä kertaa kolme ja puoli viikkoa. Tavanomaisesta jäi uupumaan kaksi viikkoa.

– Kukinta-aika oli erittäin lyhyt kesäkuun helteillä. Silloin jo tiesi, että kausi jää lyhyeksi. Nyt sateet lopettivat kauden tähän. Muutama tuhat kiloa marjaa pilaantui lopuksi.

Kulunut kausi oli monella tapaa hankala. Kesäkuussa ei satanut. Heinäkuussa taas satoi, mutta ei tuullut. Tuuli olisi lieventänyt kosteuden vaikutusta, koska se olisi kuivattanut kasvustoja. Nyt kosteus toi hometta.