Hyppää sisältöön

Portlandissa valmistauduttiin liittovaltion joukkojen sovittuun vetäytymiseen – osavaltion poliisi aloitti mielenosoitusten valvomisen

Liittovaltion joukkojen oli tarkoitus aloittaa asteittainen vetäytyminen Portlandista torstain aikana.

Mielenosoittaja kantoi Yhdysvaltain lippua mielenosoitusten keskellä Portlandissa 30. heinäkuuta. Kuva: Amy Harris / AOP

Portlandin poliisi tyhjensi varhain torstaina liittovaltion oikeustalon viereiset kadut sekä puiston, joita mielenosoittajat ovat käyttäneet mielenilmauksissaan. Myöhemmin Oregonin osavaltion poliisin joukot suuntasivat Portlandin keskustaan ja valmistautuivat ensimmäiseen yöhönsä rasismia vastustavien mielenosoitusten valvojina.

Osavaltion poliisi valmistautui myös turvaamaan Portlandin kaupungissa sijaitsevaa liittovaltion oikeustaloa, joka on ollut väkivaltaisten mielenosoitusten kohteena.

Oregonin demokraattinen kuvernööri Kate Brown teki republikaanisen presidentin Donald Trumpin hallinnon kanssa sopimuksen, jonka tarkoituksena on vähentää liittovaltion joukkojen läsnäoloa ja tarjota toivoa tilanteen rauhoittumiselle useita kuukausia jatkuneiden levottomuuksien jälkeen.

Sopimuksen mukaan Trumpin Portlandiin lähettämien liittovaltion joukkojen piti aloittaa asteittainen vetäytyminen kaupungista torstain aikana. Liittovaltion joukot ovat ilmoittaneet, että aivan kaikki joukot eivät lähde kaupungista, vaan ne ovat yhä käytettävissä, jos tilanne sitä jälleen vaatisi.

Liittovaltion joukkojen läsnäolo Portlandissa on ollut hyvin kiistanalaista. Joukot ovat ottaneet rajusti yhteen mielenosoittajien kanssa ja ottaneet mielenosoittajia kiinni tunnuksettomiin ajoneuvoihin.

Joukot tuotiin kaupunkiin osavaltion ja paikallisviranomaisten vastustuksesta huolimatta. Nimellisesti ne ovat suojelleet liittovaltion rakennuksia, mutta presidentti Trumpin mukaan joukkojen tarkoitus on ollut saada kuriin anarkistit ja ääriainekset.

Aiheesta lisää:

.
.